درد پاشنه پا و بررسی علت آن ، ارائه راهکار هایی برای درمان این درد
در این مقاله سعی کرده ایم که یک بررسی جامع و کامل پیرامون درد پاشنه پا ، علل و روش های درمان آن داشته باشیم.
درد پاشنه پا
درد پاشنه پا از آن دسته دردهایی است که می تواند مشکلات ناراحت کننده ی زیادی را برای فرد ایجاد کند. این درد در برخی موارد بسیار خفیف است و فقط در هنگام راه رفتن ممکن است احساس شود ولی در برخی موارد دیگر شدت درد بسیار بالاست و فرد را از راه رفتن و تکان دادن پا ناتوان می کند. حتی ممکن است در مواردی باعث بهم خوردن تعادل فرد در هنگام راه رفتن شود و با زمین خوردن فرد مشکلات بیشتری برای او به وجود بیاید.پاشنه ی پا عضوی است که در هنگام راه رفتن بیشترین نقش را ایفا می کند. به همین دلیل اگر بیش از اندازه با پاهای خود کار کنید و راه بروید و یا اینکه پاشنه ی پای شما آسیب ببیند ممکن است در پاشنه ی پای خود احساس درد نمایید.
همچنین برخی رفتارهای غلط در زندگی و بیماری ها و ناهنجاری های ژنتیکی می توانند در ایجاد درد پاشنه پا تاثیرگذار باشند. پوشیدن کفش های غیراستاندارد و پاشنه بلند از مهم ترین عواملی هستند که باعث ایجاد درد پاشنه ی پا می شوند.
به هر صورت درد پاشنه ی پا نیاز به بررسی و معاینه دارد و موضوعی نیست که به صورت خود به خود درمان شود و از بین برود. اگر عواملی که در ایجاد درد پاشنه ی پا سهیم هستند تشخیص داده شوند، روند درمانی پروسه ای کوتاه تر خواهد داشت.
علت درد پاشنه پا
همانطور که در مطالب فوق بیان کردیم درد پاشنه ی پا می تواند علل گوناگونی داشته باشد و ناشی از عوامل متعددی باشد. در ادامه به مهم ترین علت های آن اشاره خواهیم کرد:
- فاسئیت پلانتار
در کف پای شما رباطی با نام فاشیا پلانتار وجود دارد که به رباط کف پا معروف است. اگر به علت راه رفتن زیاد، انجام تمرینات ورزشی سنگین و یا ضربه این رباط آسیب ببیند و یا تحت فشار قرار بگیرد می تواند باعث ایجاد درد در پاشنه ی پا و سفتی عضلات این ناحیه گردد.
- شکستگی
شکستگی پاشنه ی پا از مواردی است که باعث ایجاد درد زیادی در این ناحیه می شود و فرد توانایی حرکت و راه رفتن نخواهد داشت. چنین موردی از موارد اورژانسی محسوب می شود و به درمان فوری نیاز دارد.
- پیچ خوردگی ها و فشارها
از شایع ترین مشکلاتی است که برای بسیاری از افراد در حین راه رفتن، ورزش کردن و انجام تمامی فعالیت های جسمی ممکن است به وجود بیاید. بسته به درجه ی آسیب و قسمتی از پاشنه که آسیب به آن وارد شده است شخص می تواند با درجات مختلف درد از خفیف تا شدید مواجه شود.
- بورسیت
بورس ها کیسه هایی پر از مایع هستند که در اطراف مفاصل یافت می شوند. این کیسه ها ممکن است بر اثر عوامل متعددی دچار التهاب شوند و باعث ایجاد درد پاشنه ی پا گردند.
درد پاشنه پا از موضوعاتی است که افراد در هر سنی ممکن است با آن روبرو شوند . بروز درد در پاشنه می تواند با بروز اختلالات حرکتی در فرد همراه باشد و راه رفتن او را با مشکل مواجه کند.
- التهاب تاندون آشیل
تاندون آشیل تاندونی است که ساق پا را به پاشنه ی پا متصل می کند. اگر این تاندون تحت فشار زیادی قرار بگیرد یا دچار صدمه شود می تواند باعث ایجاد درد زیادی در قسمت پاشنه ی پا گردد.
- آرتریت واکنشی
عامل ایجاد این نوع آرتریت شیوع نوعی عفونت در بدن است. ممکن است در قسمتی از بدن نوعی عفونت ایجاد شود و در مفصلی که دور تر از آن قرار گرفته است عفونت به وجود بیاید.
- استئوکندروز
نوعی اختلال و ناهنجاری است که بر روی رشد استخوان کودکان و نوجوانان تاثیر می گذارد و در دراز مدت می تواند باعث ایجاد درد در قسمت پاشنه ی پا شود.
- کفش پاشنه بلند و نامناسب
بسیاری از موارد درد پاشنه ی پا مربوط به استفاده از کفش های پاشنه بلند و نامناسب برای طولانی مدت است. عادت غلطی که در بسیاری از افراد دیده می شود و علاوه بر ایجاد درد در قسمت پاشنه ی پا و مچ می تواند باعث آسیب های زیادی به استخوان پا و ستون فقرات گردد. کفش های نامناسب و پاشنه بلند یکی از عوامل ایجاد کمر درد هم هستند.
- چاقی و اضافه وزن
چاقی و اضافه وزن می توانند با عوارض و مشکلات زیادی برای فرد همراه باشند. یکی از مهم ترین این عوارض فشار به استخوان های کف پا و پاشنه ی پا است. مشکلات مربوط به درد پاشنه ی پا در بسیاری از افراد چاق دیده می شود.
درمان درد پاشنه پا
در موارد زیر درد پاشنه ی شما نیاز به بررسی های پزشکی دارد:
- درد پاشنه ی شما به صورت ناگهانی شروع می شود.
- درد پاشنه ی شما شدید است.
- در قسمت پاشنه ی پای خود قرمزی مشاهده می کنید.
- در قسمت پاشنه ی پای خود التهاب و ورم مشاهده می کنید.
- درد پاشنه ی شما به حدی است که نمی توانید راه بروید.
درمان خانگی درد پاشنه پا
- استراحت تا حد ممکن و پرهیز از پیاده روی و دویدن
- قرار دادن کیسه یخ بر روی پاشنه ی پا به مدت 10 الی 15 دقیقه برای 2 بار در روز
- استفاده از کفش های طبی و راحتی مناسب
- استفاده از مسکن های فاقد کدئین
- استفاده از کفی پاشنه طبی برای کف کفش جهت کاهش درد
- استفاده از آتل شبانه که می تواند پاشنه ی پا را بکشد و ثابت نگه دارد.
اگر پس از گذران این شرایط درد پاشنه ی پای شما آرام نشد برای بررسی های بیشتر به یک پزشک متخصص مراجعه کنید . معمولا در چنین مواردی پزشک با تصویربرداری از پاشنه ی پای شما می تواند علت را تا حد زیادی تشخیص دهد.
در چنین شرایطی پزشک حسب مورد یکی از سه روش زیر را برای درمان شما تجویز خواهد نمود:
- فیزیوتراپی
- داروهای ضد التهاب
- عمل جراحی