دیسک کمر و علائم آن چیست ؟ روش های درمان این درد در ناحیه کمر
دیسک شامل بخش نرم و ژلاتینی داخلی و یک حلقه خارجی سخت است. انواع آسیب ها می تواند منجر به بیرون زدگی مایع داخلی از دیسک گردد. بیرون زدگی دیسک کمر و یا ضعیف شدن آن موجب دردناک شدن این ناحیه می گردد. در ایجاد این عارضه عوامل زمینه ای مثل ژنتیک دخیل است اما به طور کلی استفاده ناصحیح از بدن و مهره ها عامل اصلی این عارضه میباشد.
دیسک کمر
هر انسان 26 مهره در ستون فقرات خود دارد و این مهره های توسط صفحات انعطاف پذیری به نام دیسک از یکدیگر جدا شده اند. فتق دیسک کمر همان جابه جایی دیسک از جای اصلی خود می باشد، این بیرون زدگی روی نخاع و رشته های آن فشار وارد نموده و موجب ایجاد درد این ناحیه می گردد، این بیماری، دیسک کمر یا فتق دیسک کمری نامیده می شود.
آیا دیسک کمر خوب می شود؟
در اغلب موارد بیماران مبتلا به این مشکل با درمان های مختلف و بدون جراحی بهبود می یابند ولی باید در نظر بگیرید احتمال عود مجدد این بیماری وجود دارد. پس به یاد داشته باشید مسائل ایمنی همچون پرهیز از بلند کردن اجسام سنگین را رعایت نمایید.
بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار می گیرند به شرط آنکه انتخاب بیمار مناسب باشد و جراحی به خوبی صورت گیرد به احتمال 90 درصد به درمان قطعی دیسک کمر میرسند.
علائم دیسک کمر چیست؟
فتق دیسک علاوه بر کمر ممکن است در گردن نیز رخ دهد و موجب ایجاد درد در ناحیه شانه ها، گردن و بازو شود. اگر فشار وارده از بیرون زدگی دیسک در ناحیه کمر زیاد باشد، افزون بر احساس درد، بیمار علائم دیگری را نیز تجربه خواهد نمود که از جمله ی آنها می توانیم به این موارد اشاره کنیم:
- گزگز و مورمور
- بي حسي
- سرد يا گرم شدن
- احساس ضعف و درد در ناحيه ساعد، كف دست و انگشتان
- احساس درد در کمر، باسن و جلو یا پشت ران ها
- احساس کشیدگی عضلات پا هنگام خم شدن
- درد و بی حسی در یک سمت بدن
- دردی که با انجام یک سری حرکات شدت می گیرد.
- ضعف عضلانی غیر قابل توصیف
- درد پس از بلند شدن ونشستن
انواع آسیب ها می تواند منجر به بیرون زدگی مایع داخلی از دیسک گردد. بیرون زدگی دیسک و یا ضعیف شدن آن موجب دردناک شدن این ناحیه می گردد.
درمان دیسک کمر
درمان دیسک با توجه به مقدار بیرون زدگی دیسک از طرق مختلفی انجام می پذیرد. اگر بیمار مبتلا به دیسک به موقع به پزشک مراجعه نماید، با داروی دیسک کمر شل کننده و ضدالتهاب ها میتواند از پیشرفت بیشتر بیماری جلوگیری نمایند. همچنین عدم حمل و جا به جایی اجسام سنگین ، مصرف مسکن و کاهش وزن می تواند به درمان آن کمک نماید.
درمان دیسک کمر با ورزش
درمان دیسک در ناحیه کمر با ورزش امکان پذیر است اما باید این ورزش ها تحت نظر پزشک انجام شود تا تاثیر گذار باشد. این حرکات شامل ورزشی های استاتیک است. همچنین ورزش های دینامیک مثل شنا، پیاده روی در سطوح غیر شیبدار و دوچرخه سواری با دوچرخه ثابت پشت دار هم در درمان تاثیر گذار هستند. به علاوه راه رفتن در آب و آب درمانی نیز میتواند یکی از ورزش های پیشنهادی برای درمان دیسک باشد.
درمان دیسک کمر بدون جراحی
دیسک در ناحیه ی کمر تنها در صورتی با استفاده از روش جراحی درمان می شود که بیرون زدگی به حدی برسد که سبب فلج اندام های تحتانی و یا بی اختیاری در دفع ادرار و مدفوع گردد. اگر 4 تا 6 هفته از در درمان بگذرد و بهبودی حاصل نشود در این صورت از روش جراحی برای درمان دیسک استفاده خواهد شد.
اما عمل جراحی توصیه نمی شود زیرا که این عمل می تواند عوارضی از قبیل عفونت، چسبندگی اطراف رشته های نخاع، قطع رشته های نخاع در حين عمل و آزادسازی ناقص رشته هاي نخاع حين عمل را در پی داشته باشد.
درمان دیسک کمر با طب سنتی
روش های درمان این بیماری در طب سنتی شامل درمان گیاهی است. برخی از مهمترین روش درمان با طب سنتی بدین شرح است:
- ماساژ روغن بادام تلخ
- زالو درمانی در ناحیه ی کمر می تواند به کاهش درد این ناحیه کمک شایانی نماید.
- استفاده از جوشانده سیاهدانه یا پودر شده آن که با عسل مخلوط شده ( دوره دو ماهه)
- مصرف 3 وعده در روز از دم کرده گل بابونه خشک
- خوردن روزانه یک قاشق مرباخوری اسفند تمیز ( در دو نوبت )
- مصرف سیر پخته شده یا بوداده به همراه انجیر و مغز گردوی تازه
- مصرف آب ترب سیاه
- مصرف روزانه خرما و همچنین مالیدن مخلوطی از خرمای بدون هسته و دنبه و زنجبیل، و کمی روغن کنجد به موضع
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دردهای ناحیه کمر به مقاله درمان کمر درد و بررسی علت بروز این درد مراجعه کنید.