روابط عمومیموفقیت

افراد بی ادب و راهکار های تعامل موثر با آنها

وقتی سخن از « ادب » به میان می آید،نوعی رفتار خاص و سنجیده با افراد پیرامون در نظر می آید . این رفتار که از تربیت شایسته نشات می گیرد، به نحوه سخن گفتن، راه رفتن، معاشرت، نگاه، درخواست، سوال، جواب و … مربوط می شود. هر کسی که حد و مرز خود را بشناسد و از آن فراتر نرود، دارای ادب است. و در مقابل رفتار افراد بی ادب نوعی ورود به منطقه ممنوعه و پایمال کردن حد و حریم در برخورد ها است.


افراد بی ادب

بی ادبی
بی خردی، گفتار زشت، بددهانی، تندخویی، زشت گویی، دشنام و توهین، سبک سری و خیره سری، لجاجت و عناد و … بی ادبی است. اگر کنترل دوستی ها و معاشرت ها ادب است، بی ادبی یعنی رفت و آمد با افراد ناباب، بی دقتی در گزینش دوستان و بی تعهدی در مجالست ها و رفاقت ها است. کسی که در برخورد با افراد، حاضر نیست از آنان با عظمت و تکریم یاد کند و مدام به استهزای دیگران و غیبت آنان مشغول است، آن که یاوه دیگران را با یاوه و دشنام آنها را با دشنامی زشت تر پاسخ می دهد، آنان که در مجلس و محافل و صف ها، رعایت حق دیگران و نظم و مقررات و سکوت و نوبت را نمی کنند، آن که حاضر نیست به حرف دیگران گوش دهد، کسی که داد می زند، گلو پاره می کند و جانب انصاف و حق را مراعات نمی کند، آن که … اینها همه نشانه هایی از فقدان ادب است. امام علی فرمود : با بی ادبی، هیچ شرافتی نیست.

راهکار تعامل با افراد بی ادب

بی تربیت
در برخورد با افراد بی ادب، راهکار های زیر پیشنهاد می گردد:

سعی نکنید تغییرشان دهید

اگر کسی بخواهد بی ادب باشد شما نمی توانید او را مجبور به مودب بودن کنید در واقع اینکه سعی کنید در رفتار او تغییر ایجاد کنید باعث بدتر شدن رفتارش خواهد شد. گاهی وقت ها بهترین انتخاب شما این است که در رفتار او تغییر ایجاد کنید حا آنکه باعث بدتر شدن رفتارش خواهید شد. گاهی وقت ها بهترین انتخاب شما این است که قبول کنید بی ادبی و گستاخی آنها تقصیر شما نیست و اجازه دهید خودشان متوجه اشتباهشان شوند.

به خودتان نگیرید

وقتی کسی بی ادبی می کند مخصوصا وقتی نظر شخصی در مورد شما می دهد، خیلی راحت ممکن است موجب ناراحتی شما شود. اما دست خودتان است که چطور واکنش نشان دهید. اگر رفتار بی ادبانه آن فرد را مشکل خودش نه مشکل خودتان ببینید، قدرت در دستان شما خواهد بود.

گستاخی و بی ادبی رفتاری بسیار آزار دهنده است اما خارج کردن خودتان از آن موقعیت سریعترین و مطمئن ترین راه برای جلوگیری از رفتار های بی ادبانه دیگران است.

ببینید چرا

آدم ها دلایل خاص خودشان را برای بی ادبی دارند. شاید روز بدی را گذرانده باشند. یا اینکه عجله دارند و تصور می کند وقتی برای رفتار مودبانه و احترام گذاشتن ندارند. شاید هم اصلاً متوجه رفتار بی ادبانه خود نشده باشند. تا وقتی که از آنها نپرسید دلیل رفتار آنها را نخواهید فهمید. آرامش خودتان را حفظ کنید و از او سوال کنید، من فکر می کنم رفتار شما غیر محترمانه است. چرا چنین رفتاری با من داری ؟

کمی انتقادی برخورد کرده و آن بی ادبی و گستاخی را بررسی کنید

از کسی که با شما بدرفتاری کرده است. دقیقا چه کرده یا چه گفته است؟ آیا واقعا منظوری داشته است؟ اگر منتقدانه به موقعیت نگاه کنید متوجه خواهید شد که بیشتر بی ادبی ها و گستاخی های افراد بی منظور است و به همین دلیل میتوانید با خونسردی از آنها بگذرید. در موارد نادر فرد برای بی ادبی خود دلیل و هدفی دارد و باز هم برخورد انتقادی کمکتان می کند ریشه رفتار آن فرد را بررسی کرده و متوجه دلیل کارش شوید.

خودتان وارد این داستان نشوید

دلتان می خواهد سر این افراد بی ادب و گستاخ داد بکشید؟ به هیچ وجه این کار را نکنید. چنین کاری وضعیت را بهتر نخواهد کرد. چه آن فرد این رفتار را عمدی یا غیر عمدی نشان داده باشد، شما باید احترام خودتان را حفظ کنید و اجازه ندهید آن رفتار گستاخانه شما را تحریک کند.

دور شوید

گستاخی و بی ادبی رفتاری بسیار آزار دهنده است اما خارج کردن خودتان از آن موقعیت سریعترین و مطمئن ترین راه برای جلوگیری از رفتار های بی ادبانه دیگران است. حتی اگر هنوز مشغول حرف زدن با شما بود، دور شوید. اگر این فرد غریبه بود که مجبور نیستید باز هم در آینده او را ببینید اما اگر از دوستان یا همکارانتان بود خیلی زود خواهند فهمید که بی ادبی کردنشان با شما به هیچ کجا نخواهد رسید و دفعه بعد سعی خواهند کرد که مودب تر باشند.

پیشنهاد کمک دهید

بعضی از بی ادبی ها به خاطر بد رفتاری است. اما خیلی وقت ها فردی که به شما بی ادبی و گستاخی می کند به این دلیل است که از چیزی خسته و درمانده است، اگر در توانتان باشد که مشکل آن فرد را حل کنید، خواهید توانست بی ادبی او را به قدرشناسی تبدیل کنید. اما یک هشدار : فقط زمانی پیشنهاد کمک دهید که بتوانید این کار را فوراً انجام دهید چون وعده کمک کردن بر درماندگی آنها اضافه می کند.

بی ادبی را یک عادت بدانید

بعضی ها به این دلیل بی ادب هستند که همیشه همینطور بوده اند . وقتی بی ادبی و گستاخی به شکل یک عادت در بیاید، ترک کردن آن خیلی سخت خواهد شد حتی اگر فرد واقعاً تصمیم به تغییر بگیرد. هیچ وقت نباید عادت های گستاخی دیگران را به خودتان بگیرید.

یادتان باشد خیلی وقت ها  فرد بی ادب خود شما هستید

شاید این بار نه ولی بار ها شده است که خودتان هم گستاخی کرده اید و البته این به آن معنی نیست که آدم بدی هستید پس دفعه بعد که کسی با گستاخی با شما رفتار کرد، یادتان باشد که او هم درست مثل شما انسان است و بی ادبی او به این معنی نیست که آدم بدی است.

رفتار با افراد دشوار – دکتر میر مهرداد پیدایی – احمد رحیمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا