خارش کشاله ران یا خارش ژوک چیست؟ علائم، علت و درمان
بیماری خارش ژوک یا تینیاکروریس از شایع ترین عفونت های قارچی پوست می باشد. این بیماری باعث میشود بثورات خارش دار قرمز در نواحی گرم و مرطوب بدن ایجاد شود. شایع ترین محیط برای ایجاد عفونت کشاله و قسمت داخلی ران است. این بیماری بیشتر در ورزشکاران شایع است البته افرادی که زیاد عرق می کنند یا اضافه وزن دارند نیز ممکن است به این بیماری مبتلا شود.
اگرچه این بیماری آزار دهنده است، اما خارش معمولا وضعیت جدی نیست و با استفاده از داروهای موضعی ضد قارچ می توان آن را درمان کرد. بیماری پوستی ناحیه تناسلی را درگیر نمیکند اما در موارد شدید میتواند توسط ناحیه باسن و اطراف مقعد را نیز درگیر کند.
علائم خارش ژوک
خارش ژوک معمولاً با قرمز شدن ناحیه ای از پوست در اطراف کشاله ران شروع می شود. اما در قسمت بالایی ران گسترش می یابد. محصولات پوستی ممکن است حلقه ای شکل و یا شبیه به تاول های کوچک نزدیک به هم باشند. این بثورات ممکن است دچار خارش و سوزش شوند و یا در برخی مواقع پوست پوسته باشند. خارش شدید پوست در این ناحیه می تواند باعث ضخیم شدن پوست و یا عفونت های باکتریایی شود.
علت خارش کشاله ران
ارگانیسمی که باعث خارش میشود در محیط های مرطوب رشد میکند. خارش ژوک ناشی از قارچ های است که از فردی به فرد دیگر از طریق به اشتراک گذاشتن حوله یا لباس منتقل میشود. عفونت قارچی اغلب از طریق پا و کشاله را منتقل می شود.
عکس خارش ژوک
خارش ژوک می تواند پوست اطراف کشاله ران، قسمت داخلی ران و ترک باسن را تحت تاثیر قرار دهد. پوست ممکن است تحریک شده (قرمز، بنفش، خاکستری، برنزه یا سفید) و پوسته پوسته شود. همچنین ممکن است روی پوست تاول ها یا برجستگی های کوچکی ایجاد شود. در زیر می توانید عکس خارش ژوک را مشاهده کنید.
عوامل خطر خارش ژوک
موارد زیر می تواند احتمال ابتلا به خارش ژوک را افزایش دهند:
- مرد بودن
- نوجوان یا جوان بودن
- پوشیدن لباس های تنگ
- اضافه وزن
- زیاد عرق کردن
- سیستم ایمنی ضعیف
- ابتلا به دیابت
پیشگیری از خارش ژوک
با انجام نکات زیر میتوانید خطر ابتلا به خارش ژوک را کاهش دهیم:
- خشک کردن : مرطوب مانند ناحیه کشاله ران می تواند خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهد بنابراین باید بعد از دوش گرفتن یا ورزش ناحیه تناسلی و داخل ران را به خوبی با حوله تمیز خشک کنید. هرگز حوله ای که به کف پا کشیده شده به ران پا نزنید این کار میتواند عفونت ها و قارچ های کف پا را به ناحیه کشاله ران منتقل کند.
- لباس تمیز بپوشید: اگر در طول روز زیاد عرق می کنید حداقل یک بار در روز لباس های خود بخصوص لباس زیر را عوض کنید. پوشیدن لباس های با الیاف طبیعی مثل پنبه و نخ، از مرطوب ماندن پوست جلوگیری میکند. در ضمن باید لباس های ورزشی خود را بعد از هر بار استفاده بشویید.
- استفاده از لباسهای مناسب : از لباس های متناسب با اندام خود استفاده کنید در واقع پوشیدن لباس های تنگ یکی از عواملی است که باعث ایجاد می شود.
- از به اشتراک گذاشتن وسایل شخصی خود بپرهیزید: اجازه ندهید دیگران از لباس حوله یا سایر وسایل شخصی شما استفاده کنند.
زمان مراجعه به پزشک برای خارش کشاله ران
اگر به صورت پوستی دردناک شده و یا تب دارید باید خیلی سریع به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر بثورات پس از طی یک هفته بهبود نیافت، لازم است با پزشک خود مشورت کنید.
تشخیص خارش ژوک
پزشکی اغلب با معاینه و مشاهده بثورات پوستی می تواند این بیماری را تشخیص دهند در مواردی ممکن است پزشک برای تشخیص با آزمایش های میکروسکوپی نمونه ای از ضایعات پوستی بردارد.
درمان خارش ژوک
درمان خارش ژوک با استفاده از لوسیون یا اسپری های ضد قارچ انجام می شود.. این دارو حداقل باید برای دو هفته به طور مداوم مصرف شود تا تاثیر مناسب را داشته باشد. در موارد شدید تر و وسیع تر که مقاوم به درمان هستند ممکن است پزشک از داروهای خوراکی ضد قارچ استفاده نماید. در ضمن اگر همزمان به بیماری قارچ ناخن نیز مبتلا هستید باید همزمان این بیماری را نیز درمان کنید.
هشدار : از مصرف خودسرانه کرم های موضعی به خصوص از کرم های کورتونی پرهیز کنید. این داروها می تواند التهاب پوست را بیشتر کند و یا جوش های چرکی ایجاد کند. پس قبل از مصرف هر دارویی با پزشک مشورت کنید.
درمان خانگی خارش ژوک
برای درمان خانگی خارش ژوک می تواند از موادی استفاده کرد که از رشد باکتری ها جلوگیری کرده یا آنها را متوقف می کنند. برخی از درمان های خانگی خارش ژوک عبارتند از:
- الکل
- روغن درخت چای
- سیر
- روغن نعناع
- روغن اکالیپتوس
سوالات متداول در مورد خارش ژوک
امکان ابتلا به خارش ژوک در زنان نیز وجود دارد اما نادر است . در زنان، خارش ژوک بر پوست اطراف کشاله ران، قسمت داخلی ران و ترک باسن تأثیر می گذارد. این بیماری به ندرت بر فرج تأثیر می گذارد.
خارش ژوک مسری است. خارش ژوک معمولاً از طریق تماس پوست به پوست یا تماس با سطح آلوده پخش می شود. خارش ژوک می تواند از طریق تماس جنسی با فرد مبتلا منتقل شود. همچنین ممکن است با استفاده از حوله یا لباس مشترک با فرد آلوده دچار خارش کشاله ران شوید.
خارش ژوک معمولاً به خودی خود از بین نمی رود. و اگر درمان نشود، عفونت می تواند به ناخن، دست و پا نیز سرایت کند.