کیست بارتولین چیست؟ علائم و روش های درمان
یکی از مشکلات شایع بانوان احساس یا لمس توده ای برآمده و عفونی در واژن است. این توده مشکل خطرناکی محسوب نمیشود و معمولاً کیست بارتولین است. این کیست عفونی درمان پیچیده ای ندارد. خوشبختانه این کیست رابطه ای با بیماری سرطان ندارد.
کیست بارتولین چیست؟
غدد بارتولین (BAHR-toe-linz) در اطراف دهانه واژن قرار دارد. کار این غده تولید مایعی است که به روان شدن واژن کمک میکند . این مایع از طریق کانال بارتولین تخلیه میشود. اگر دهانه این غده مسدود شود. مایع روان کننده به داخل برگشته و باعث ایجاد تورم در ناحیه واژن میگردد، این ناحیه متورم کیست بارتولین نامیده می شود.
اگر مایع درون کیسه عفونی شود بافتی ملتهب به نام آبسه در این محل ایجاد خواهد شد.
کیست بارتولین یا آبسه بیماری شایعی است. درمان این بیماری به اندازه کیست میزان درد و عفونت آن بستگی دارد.
در بیشتر موارد این بیماری با درمانهای خانگی رفع میشود در موارد نادر برای برداشتن کیست به جراحی نیاز است اگر عفونت شدید باشد مصرف آنتی بیوتیک نیز یکی از گزینههای درمان است.
علائم
اگر کیست بارتولین کوچک و غیر عفونی باشد علائمی ندارد اما اگر کیست رشد کند به راحتی می توان توده را در نزدیک دهانه واژن احساس کرد. با این که معمولاً کیست بدون درد است اما می تواند حساس باشد.
عفونت کیست بارتولین میتواند در طی چند روز رخ دهد اگر کیست عفونی شود ممکن است علائم زیر را تجربه کنید.
- یک توده حساس و دردناک در نزدیکی دهانه واژن
- ناراحتی هنگام راه رفتن یا نشستن
- درد هنگام مقاربت
- تب
این کیست معمولاً در یک طرف دهانه واژن ایجاد می شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر یک توده دردناک را نزدیک دهانه واژن احساس می کنید،و یا اگر این توده بعد از دو یا سه روز خودمراقبتی بهبود نمی یابد با پزشک خود تماس بگیرید. اگر دردی را احساس می کنیم بهتر است هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
برای درمان این بیماری می توانید با متخصص زنان مشورت کنید.
علت
پزشکان بر این باور هستند که علت کیست بارتولن ذخیره مایع است هنگامیکه در دهانه غده مسدود شود، مایعی در آن جمع میشود که عامل تجمع عفونت است. کیست بارتولین میتواند عفونی شود و یا حتی آبسه ایجاد کند. باکتری هایی که باعث ایجاد عفونت، در این کیست می شوند، عبارتند از :
- نایسریا گونورهآ : این باکتری عامل بیماری سوزاک است. این باکتری در طی رابطه جنسی منتقل میشود.
- • کلامیدیا تراکوماتیس : این باکتری باعث ایجاد بیماری کلامیدیا می گردد. این باکتری علاوه بر ناباروری و درد مزمن لگن، میتواند باعث بروز کیست های بارتولین گردد.
- • اشرشیا کلی : یکی از شایع ترین عفونت های دستگاه تناسلی است که در زنان شایعتر از مردان است.
- استرپتوکوک پنومونیه : عامل ایجاد کننده عفونت در مجاری تناسلی بانوان است. که در زنان باردار می تواند باعث زایمان زودرس شود.
کیست بارتولین در چه زنانی شایع تر است؟
- زنانی که از نظر جنسی فعال هستند.
- زنانی که سابقه ابتلا به این کیست را دارند.
- زنانی که سابقه جراحی واژن دارند.
- زنان یائسه
عوارض
بیماری عوارض جدی ندارد اما ممکن است کیست مرتباً خود کند و نیاز به درمان نداشته باشد. در ضمن اگر عفونت شدید باشد و طولانی مدت درمان نشود، ممکن است عفونت به سایر نواحی هم سرایت کند و باعث عفونت خون شود.
بنابراین در صورت مشاهده علائم این بیماری برای درمان آن اقدام کنید.
پیشگیری
هیچ راهی برای پیشگیری کامل از اینکه وجود ندارد. با انجام یک سری اقدامات بهداشتی مثل استفاده از کاندوم حین رابطه جنسی ، رعایت بهداشت فردی و معاینه سالیانه میتوان احتمال ایجاد عفونت و کیست را کاهش داد.
تشخیص
کار تشخیص بیماری با پرسش یک سری سوالات،مثل سابقه پزشکی بیمار شروع میشود در مراحل بعدی انجام دیگر آزمایشات به تشخیص دقیق بیماری کمک می کند.
- معاینه لگن
- نمونه گیری از ترشحات واژن یا دهانه رحم برای آزمایش عفونت های مقاربتی
- آزمایش توده برای بررسی سلول های سرطانی (در زنان یائسه و بالای ۴۰ سال)
درمان
عمل کیست بارتولین نیازی به درمان ندارند بهخصوص اگر این چیز علائمی را ایجاد نکند. درمان بیماری بسته به اندازه کیست علائم میزان درد و مقدار عفونت است. گزینه های درمانی عبارتند از:
- نشستن در آب گرم: نشستن در یک وان آب گرم برای سه تا چهار روز میتواند به تخلیه خود به خودی کیست و کاهش درد کمک کند.
- تخلیه عفونت : در مواردی نیاز است که عفونت با جراحی تخلیه شود. تخلیه کیست با جراحی انجام میشود. در این روش پزشک یک برش بر روی کیست ایجاد می کند. تا عفونت آن تخلیه شود.
- آنتی بیوتیک : اگر کیست شما عفونی باشد یا اگر آزمایش نشان دهد که شما یک عفونت مقاربتی وجود دارد. ممکن است پزشک آنتی بیوتیک تجویز کند. اما اگر آبسه به درستی تخلیه شود، ممکن است نیازی به آنتی بیوتیک نداشته باشید.
به ندرت یک کیست مرتب عود می کند و معمولاً مشکل با انجام درمان های زیر رفع میشود.