بیماری هاسرفه و سرماخوردگی

بررسی درمان سرفه به روش های خانگی و پزشکی و علت بروز آنها

سرفه را می توان نوع واکنش دفاعی بدن یا رفلکس تعریف نمود که در اثر محرک های تنفسی یا آلودگی هوا به دفع ترشحات می پردازد. عملکرد این واکنش به گونه ای که موجب خروج سریع هوا به سبب انقباض عضلات تنفسی می گردد. سرفه را می توان به دو دسته کلی تقسیم نمود: نوع کوتاه مدت ( چند روز ) و نوع بلند مدت (چند هفته) . در ادامه مقاله به بررسی دقیق تر و درمان آن میپردازیم:

سرفه خشک

این سرفه همراه با تب و کوفتگی است و بدون مخاط می باشد و احتمالا در اثر ورود مواد حساسیت زا و پس از دوره سرما خوردگی روی می دهد، برای درمان آن باید از روش های درمانی خلط آور ( مصرف عسل، بخور، چای آویشن ) استفاده نمود.علت ایجاد سرفه های خشک را می توان رفلاکس معده،آنفولانزا، سرماخوردگی، بلعیدن یا استشمام مواد شیمیایی و سینه پهلو بیان نمودعلائم سرفه خشک شامل درد، تکرار سرفه و مشکلات تنفسی است.

این عارضه اگر بدون هیچ علامت خاص دیگری باشد می تواند ناشی از مصرف دارو های فشار خون و یا دارو های نارسایی قلبی روی دهد.

سرفه خلط آور

این سرفه همراه با لرز، خستگی، سردرد و کوفتگی روی میدهد و می تواند در موقعیت های مختلفی از جمله دراز کشیده، بیرون از منزل و در هوای سرد ایجاد شود. سرفه خلط آور ممکن است به نوع خشک تبدیل شده و چندین هفته به طول بیانجامد.

علت ایجاد سرفه های خلط آور برونشیت ( التهاب نایژه ها در شش) است که در اثر سرماخوردگی یا آنفولانزا روی میدهد.

علائم سرفه خلط آور شامل خروج خلط از گلو می باشد همچنین در مواردی که نوع خشک و خلط آور همراه شود، درد سینه، ناراحتی تنفسی،درد عضلانی و سردرد خواهد بود. ( می تواند نشانه ای از ذات الریه باشد.)

سرفه خلط آور صبحگاهی

سرفه های صبحگاهی همراه با خلط می تواند از عوامل متعددی ناشی شود که موجب برونشیت می گردد و با در این حالت به پزشک مراجعه نمود.علت سرفه خلط آور صبحگاهی، استعمال دخانیات است.علائم سرفه خلط آور صبحگاهی شامل بیرون آمدن آب دهان و نفس نفس زدن می باشد.

استفاده از روش های سنتی در اغلب موارد می تواند در بهبود سرفه تاثیر گذار باشند اما بهتر است برای درمان سرفه های خود بخصوص اگر به مدت طولانی روی میدهد به پزشک مراجعه نمایید تا با شناسایی علت آن از داروهایی با تاثیر گذاری بیشتر استفاده نمایید.

سرفه خشک شبانه

اگر این نوع در فصل های خاصی از سال روی میدهد میتواند به سبب حساسیت باشد و اگر تنها در طول هفته روی اتفاق می افتد ناشی از شغل و ورود مواد شیمیایی به داخل ریه ها می باشد. این سرفه در دراز مدت می تواند با استفراغ و گلو درد همراه شود.

علت سرفه های خشک شبانه می تواند برونشیت،آسم، آلرژی های محیطی، مصرف سیگار و… باشد.

از علائم سرفه های خشک شبانه می توانیم به تنگی راه های هوایی، عدم وجود مخاط در سرفه ها و عدم خس خس سینه اشاره کنیم.

درمان سرفه

درمان سرفه به روش طب سنتی و خانگی

استفاده از روش های سنتی در اغلب موارد می تواند در بهبود سرفه تاثیر گذار باشند اما بهتر است برای درمان سرفه های خود بخصوص اگر به مدت طولانی روی میدهد به پزشک مراجعه نمایید تا با شناسایی علت آن از داروهایی با تاثیر گذاری بیشتر استفاده نمایید. برخی از روش های سنتی درمان سرفه می توانیم به این موارد اشاره کنیم:
  • عسل : این ماده غذایی یکی از بهترین موادی است که می تواند در درمان سرفه موثر باشد برای انجام این روش کافی است دو قاشق عسل را به همراه آبلیمو در مقداری آب جوش و یا دمنوش گیاهی حل نموده و میل کنید.
  • نعناع : منتول موجود در نعنا در بهبود سریع سرفه موثر است برای این منظور باید دمنوشی از نعنا را تهیه نموده و مصرف کنید و یا چند قطره از آن را داخل آب جوش بریزید و به صورت بخور استعمال نمایید.
  • آب نمک : قرقره آب نمک یکی از قدیمی ترین روش های درمان گلو درد شناخته می شود که قادر است گلوی خراشیده شده را بهبود ببخشد.
  • حمام بخار یا دستگاه بخور : دوش آب داغ می تواند کاهش تراوشات بینی و تسکین سرفه کمک نماید این روش برای سرفه های ناشی از حساسیت نیز مناسب است همچنین هوای مرطوب ناشی از دستگاه بخور نیز می تواند در درمان خشکی ناشی ناشی از تراوشات زیاد بینی موثر باشد.
  • حذف تحریک کننده ها : در برخی از مواقع عطرها و ادکلن ها می تواند در ایجاد این عارضه نقش داشته باشند و بدترین تحریک کننده شناخته شده سیگار است که از عوامل اصلی سرفه شناخته می شود.
  • حفظ آب بدن : سرفه و ترشحات موجب کاهش آب بدن می گردد برای این منظور باید با مصرف مایعات و نوشیدنی ها،آب بدن را در حالت تعادل نگاه داشت.

پزشکان چگونه سرفه را درمان می کنند؟

پزشکان برای درمان پس از شناسایی علت ایجاد این عارضه با استفاده از دارو به درمان این عارضه می پردازند، از جمله مهمترین دارو های تجویز شده برای گلو درد می توانیم به این موارد اشاره کنیم:
  • داروهای خلط‌ آور (اکسپکتورانت) : مثل «ترسیان»، «تیمیان»، «تیمکس» و «برونکوتیدی»
  • دارو های سرکوب کننده مرکزی سرفه : مثل «دکسترومتورفان»
  • داروهای آنتی‌هیستامین : مثل «دیفن‌هیدرامین»، « پرومتازین »، « کلرفنیرآمین »
  • دکونژستان‌ها (ضداحتقان‌ها): مثل « فنیل‌افرین » ،« پسودوافدرین»
  • بی‌حس‌کننده‌ها و داروهای موضعی : مثل مصرف قرص های مکیدنی مثل منتول یا غرغره کردن دیفن هیدرامین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا