مواد مخدر ماری جوانا یا گل چیست؟ عوارض مصرف گل یا گل کشیدن
این ماده خطرناک که در بین جوانان محبوبیت پیدا کرده، در واقع مخدری است که کمترین آسیب آن، افزایش ضربان قلب، احساس بی قراری و توهم است. بیشتر از 50 درصد از مصرف کنندگان این مخدر را جوانان در سنین مابین 19 تا 25 سال تشکیل می دهند.
آمار ها نشان داده سن مصرف این مخدر همچنان رو به کاهش است که علت این امر را می توان ناآگاهی در این مورد و خاصیت شادی آوری موقتی آن دانست. البته بعضی از جوانان علت مصرف خود را حس کنجکاوی و ابراز وجود معرفی می کنند. در ادامه به معرفی بیشتر این مخدر و عوارض آن می پردازیم:
تفاوت ماری جوانا و مخدر گل چیست؟
مخدر ماری جوانا از برگهای خشک شده و جوانه های گیاه Cannabis sativa ساخته می شود. گل، گرس و علف از مهمترین مشتقات این گیاه مخدر به شمار می روند. در واقع گل همان تغییر یافته ماریجوانا است که توسط بخش های مختلف گیاه شاهدانه به دست می آید. این مخدر معمولاً در کاغذی پیچیده شده و به صورت سیگار مورد استفاده قرار میگیرد، از همین رو به آن سیگاری نیز گفته می شود. گل بوی تند ایجاد می کند.
اغلب عموم تصور می کنند مواد مخدر گل از مواد گیاهی و طبیعی درست شده و هیچ ضرری برای بدن ندارد. در حالی که مخدر حاوی بیشتر از 400 نوع ماده شیمیایی و خطرناک است.
ماده اثر گذار در ماری جوانا تتراهیدروکانابینول یا THC است. این ماده به مقادیر مختلفی در قسمت های مختلف شاهدانه یافت می شود. THC با ایجاد تغییراتی در مغز، فعالیت آن را دچار اختلال می نماید. در نتیجه مغز در پردازش اطلاعات و نیز هیجانات دچار اختلال می شود.
مخدر گل با دارا بودن 24 درصد ماده مخدر تتراهیدروکانابینول و مواد شیمیایی ایجاد وابستگی نموده و اعتیاد آور است. در حالی که ماری جوانا معمولی از برگ شاهدانه تولید شده و حاوی کمتر از 8 درصد ماده مخدر تتراهیدروکانابینول است در نتیجه اثرات سو مصرف گل را به همراه ندارد.
مصرف این مخدر در بسیاری از کشورها آزاد است و عده ای تصور می کنند، هیچ ضرری برای بدن به همراه ندارد. اما خوب است بدانید، ماده ای که در خارج از کشور به نام ماری جوانا به فروش می رسد، با ماده ای که در ایران توسط فروشندگان مواد مخدر توزیع می شود، متفاوت است.
ممکن است حتی با یک بار مصرف گل نیز فرد به دام اعتیاد کشیده شود.
کاربرد دارویی
این گیاه در پزشکی در اشکال روغن، قرص، اسپری بینی و نیز برگ و جوانه خشک شده در دسترس است. سازمان غذا و دارو (FDA) استفاده از این گیاه را به عنوان دارو تشخیص نداده و تأیید نکرده است، اما با این حال بسیاری از ایالت ها آن را برای استفاده پزشکی قانونی می دانند. تحقیقات در مورد استفاده از گل ماری جوانا در شرایط خاص نشان می دهد، این ماده می تواند به درمان برخی از مشکلات پزشکی کمک نماید، که عبارتند از :
- بهبود حالت تهوع و استفراغ همراه با درمان سرطان : تحقیقات نشان داده است که یک ماده فعال در این مخدر، به نام تتراهیدروکانابینول (THC)، به طور موثری تهوع و استفراغ را در افرادی که تحت شیمی درمانی قرار می گیرند، را کاهش می دهد.
- کاهش درد : مصرف این گیاه ممکن است شدت درد یا سوزش را به دلیل آسیب عصبی (درد نوروپاتیک) ناشی از HIV و سایر شرایط کاهش دهد.
- درمان تشنج : هنوز مشخص نیست که آیا این گیاه به طور مؤثر تشنج را درمان می کند یا خیر.
- رفع اسپاسم : مصرف این مخدر ممکن است سفتی عضلانی یا اسپاسم ناشی از بیماری ام اس را کاهش دهد.
- مانع از پس از پیوند عضو : در برخی موارد پزشک استنشاق دود این مخدر را توصیه می کند، تا با کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن، مانع از پس از عضو جدید شود.
اما، مصرف گل می تواند باعث اختلال شناختی شود و در صورت عدم سلامت روانی باید با احتیاط مصرف شود. در بسیاری از مناطق از جمله کشور ما مصرف آن جرم تلقی شده و غیرقانونی است.
عوارض گل
در باور عموم مواد مخدر گل عوارض کمتری در مقایسه با سایر مخدرها نظیر حشیش دارد. در صورتی که این تصور کاملاً غلط است و ممکن است حتی با یک بار مصرف گل نیز فرد به دام اعتیاد کشیده شود. عملکرد این ماده به گونه ای است که به طور مستقیم بر روی بخش های مسئول آرامش بخشی اثر گذاشته و آن بخش از مغز را فلج می کند و خود جایگزین آن می شود.مصرف ماری جوانا به طور کلی بی خطر تلقی می شود. اما سویه های مختلف ماری جوانا مقادیر مختلفی از THC دارند، در نتیجه ممکن است، باعث اعتیاد شده و یا خطرات دیگری را به همراه داشته باشد. از عوارض گل کشیدن می توانیم به این موارد اشاره کنیم.
- تشدید علائم جنون : اگر دچار اختلالات روانی هستید، از مصرف این مخدر پرهیز کنید. زیرا مصرف آن ممکن است علائم جنون را در افرادی که اختلال دو قطبی دارند، تشدید کند.
- افسردگی : در صورت استفاده مکرر، خطر ابتلا به افسردگی افزایش می یابد. مصرف ماری جوانا همچنین ممکن است علائم افسردگی را تشدید کند. تحقیقات نشان می دهد که مصرف این مخدر خطر ابتلا به روان پریشی را در افرادی که مبتلا به اسکیزوفرنی هستند، افزایش می دهد.
- اثر سو بر بر حافظه و عملکرد شناختی
- اثرات مضر قلبی عروقی مانند فشار خون بالا از عوارض مواد مخدر گل است.
- مشکلات تنفسی : مصرف طولانی مدت می تواند شرایط تنفسی را تشدید کند.
- تاثیر بر سیستم عصبی مرکزی (CNS) : این گیاه با تاثیر مستقیم بر سیستم عصبی مرکزی (CNS) می تواند تاثیر داروهای بیهوشی و سایر داروهای مورد استفاده در حین یا بعد از عمل را افزایش دهد. به همین جهت توصیه می شود، حداقل قبل از جراحی از مصرف آن بپرهیزید.
علائم مصرف گل
مهمترین نشانه یا علائم مصرف گل توهم زایی است که موجب شده، زمان برای فرد کند از آنچه که تصور می کند، بگذرد.به طور معمول افرادی که دچار این وضعیت هستند، علائم زیرا را دارند.
- سردرد و سرگیجه
- زیادی در مصرف
- احساس سبکی
- خواب آلودگی و اختلالات خواب
- خستگی
- حالت تهوع
- تحریک پذیری
- افزایش اشتها
- از دست دادن وزن
در هنگام استفاده از ماری جوانا از کار کردن با ماشین آلاتی که نیاز به دقت زیاد تری دارند و یا رانندگی بپرهیزید.
اثرات مصرف
معمولاً افرادی که این نوع مخدر را مصرف می کنند، دچار یک یا چندین علائم زیر پس از مصرف می شوند.
اثرات کوتاه مدت :
- افزایش ضربان قلب
- احساس اضطراب شدید
- احساس تشنگی، خشکی دهان
- آسیب به حافظهٔ بلند و کوتاه مدت
- متوهم شدن ذهن
- خنده بی علت
- تغییر در درک رنگ و صدا
- سرخی چشمها
- گیجی و بیتوجهی به محیط اطراف
اثرات بلند مدت:
- اختلالات حافظه ای
- اختلال در یادگیری
- دیوانگی
- کاهش قدرت سیستم دفاعی بدن
- بی تفاوتی نسبت به مسائل روزمره
- حس وابستگی شدید
- بی ثباتی شخصیتی
- کاهش میل جنسی
- ترس شدید
پس از مصرف گل
- معمولاً پس از مصرف در طی مدت زمانی کوتاه فرد دچار علائم مصرف شده و در طی کمتر از 30 دقیقه به نهایت خود می رسد.
- این مخدر را می توان هم به صورت خوراکی و هم به صورت دود کردنی مصرف نمود. افرادی که این مخدر را به صورت خوراکی مصرف کنند، به دلیل جذب آن از روده تا چند ساعت هیچ احساسی ندارند.
- بعد از مصرف نوع خوراکی گل اثر آن 2 تا 4 ساعت و در صورت مصرف کشیدنی آن اثر مخدر بین 5 تا 12 ساعت پابرجا است.
- ماده مخدر موجود در گل یا همان THC قابلیت حل شدن در چربی را دارا می باشد. این خاصیت موجب شده، بعضی از اثرات آن حتی تا یک ماه بعد نیز در بدن به جای بماند.
- معمولاً پس از مصرف به فرد احساس سرخوشی داده می شود، که این امر تشخیص و درک محیط را برای فرد مشکل می سازد.
تاثیرات متقابل مصرف گل
- افزایش تاثیر الکل : مصرف ماری جوانا همراه با الکل ممکن است، اثرات الکل را افزایش دهد.
- کاهش تاثیر داروهای ضد انعقاد و داروهای ضد پلاکت : مصرف این نوع داروها و مکمل ها به منظور کاهش لخته شدن خون است. مصرف گل ممکن است نحوه پردازش آنها را تغییر دهد، در نتیجه خطر خونریزی افزایش می یابد.
- کاهش اثر داروهای ضد ویروسی : مصرف ماری جوانا با استفاده از این داروهای ضد ویروسی ممکن است اثربخشی آنها را کاهش دهد.
- کاهش اثر داروهای ضد افسردگی: مخلوط ماری جوانا با داروهای ضد افسردگی (مهار کننده های سروتونین) ممکن است،
- اثرات سوی دیگری را به همراه داشته باشد.
ترک گل یاماری جوانا
ترک ماده مخدر گل در افرادی که هر روزه از آن استفاده می کنند، روند درمان مشکلی دارد. اغلب خود فرد برای درمان اقدام نمی کند. نکته ای اساسی که در این مورد وجود دارد، این است که با اعتیاد به گل امکان درگیری با هر نوع مخدر دیگری نیز وجود دارد.
از آنجایی که مصرف این ماده اعتیاد ذهنی ایجاد می کند، ترک آن نیز بر مبنای روشهای ذهنی است. ترک این مخدر بیشتر از هرچیزی نیازمند اراده قوی است تا از مصرف مجدد پرهیز کنید. به علاوه مشغول کردن ذهن، عدم دسترسی به مواد و نیز پر کردن خلا عاطفی و روحی می تواند در درمان موثر باشد.
بهتر است روند ترک حتما تحت نظارت متخصص و مشاور انجام گیرد. روان درمان با استفاده از برنامه ای مناسب و راهکار های صحیح می تواند به بهبود اضطراب و افسردگی بعد از ترک کمک نماید. روند درمان هر فرد با فردی دیگر متفاوت است. و روان درمان با توجه به شرایط فرد درمان مناسب را به او پیشنهاد می کند. البته نقش خانواده و دوستان را نیز نباید در این مورد نادیده گرفت.
تا به امروز هیچ دارویی برای ترک گل کشف نشده است زیرا ماده مخدر در ماری جوانا بیشتر از جسم بر روی ذهن اثر گذار است.
معمولاً در این دوران فرد دچار مشکلاتی مانند اضطراب و افسردگی می شود. همچنین بی خوابی از دیگر عوارض ترک گل است که موجب می شود، بیمار به مصرف داروهای خواب آور روی آورد و مجدداً به سمت مصرف مخدر کشیده شود. اما علائم فیزیکی بعد از طی چند روز برطرف شده و فرد به حالت طبیعی برمی گردد. برای برطرف شدن علائم روحی نیز مداخلات روانشناختی موثر خواهد بود.
چند توصیه برای ترک گل
- مقابله با وسوسه خرید این مخدر
- دور ریختن وسایل مصرف گل مانند فندک
- جایگزینی حالات خوش به جای استفاده از این مخدر
- ارتباط مداوم با یک متخصص