درمان گل مژه چشم با ساده ترین روش های خانگی و دارویی
گل مژه چشم
نشانه های گل مژه چشم
گل مژه چشم می تواند علائم و نشانه های مختلفی را به همراه داشته و یا در افراد مختلف به شکلی متفاوتی ظاهر شود. همچنین برخی از افراد تا بروز کامل گل مژه چشم از آن اطلاعی ندارد. برخی از علائم گل مژه چشم عبارتند از :
عامل گل مژه چشم
انتقال آلودگی به طرق مختلف و در داخل چشم را میتوان عامل گل مژه چشم معرفی کرد. برخی از رفتار ها که می تواند موجب انتقال آلودگی شود، به این شرح است :
- میکروب استافیلوکوک
- مسدودیت غده چشم
- لنز آلوده
- بلفاریت (ورم پلک) مزمن
- باقی ماندن لوازم آرایش به مدت طولانی در چشم
- استفاده از لوازم آرایش تاریخ گذشته
- استرس
- تغییرات هورمونی
- لمس چشم با دست های آلوده
برخی از عوامل ریسک ابتلا به گل مژه چشم را افزایش میدهد؛ این عوامل عبارتند از :
- سابقه گل مژه چشم
- عدم رعایت بهداشت
- مشکلات پوستی
- مشکلات ترشح چربی از غدد
مراجعه به پزشک برای درمان گل مژه
به طول معمول گل مژه چشم بدون درمان نیز از بین می رود، اما در صورتی که گل مژه از بین نرفته و علائم دیگری ظاهر شود، نیاز است برای درمان گل مژه چشم با پزشک مشورت نمایید. برخی از علائم که نشان می دهد زمان ملاقات با پزشک فرا رسیده عبارتند از :
- قرمزی و تورم شدید چشم به گونه ای که پلک ها باز نشوند.
- مشکلات دید مثل دوبینی
- عدم درمان گل مژه چشم و تورم آن بعد از طی 3 هفته
- خونریزی
- ریزش مژه
- قرمز شدن سفیدی چشم
- گل مژه پایین پلک و نزدیک بینی
- ترشحات چرکی
- تب بالا
- تورم گره های لنفاوی در گردن یا جلوی گوش
- مشاهده پوسته های شوره مانند در لبه های پلک (احتمالاً علاوه بر گل مژه به بلفاریت نیز مبتلا هستید.)
درمان گل مژه چشم
این بیماری در اغلب موارد بدون هیچ درمانی رفع می شود، اما استفاده از درمان های مخصوص به آن در سرعت بخشیدن به درمان گل مژه چشم اثر گذار است. به همین منظور روش هایی را برای درمان معرفی می کنیم :
درمان خانگی گل مژه
- چای کیسه ای : استفاده از چای کیسه تا حد زیادی در بهبود عفونت مفید است. برای این منظور یک عدد چای کیسه ای را در آب گرم خیس نموده و بعد از چند دقیقه بر روی پلک ها قرار دهید. تکرار این روش در طی 2 الی 3 بار در روز می تواند به بهبودی این عفونت کمک کند.
- تخم گشنیز : برای این منظور 2 قاشق از تخم گشنیز را در آب گرم به جوش آورید و سپس این محلول را برای شستشوی چشم استفاده کنید. این درمان گل مژه چشم باید 2 الی 3 بار در روز تکرار کنید.
- سیب زمینی : برای درمان گل مژه چشم با سیب زمینی کافی است پوست یک سیب زمینی را گرفته و در پارچه نرم و نخی به مدت چند دقیقه بر روی گل مژه قرار دهید. برای نتیجه گیری بهتر این روش را دوبار در روز تکرار کنید.
- زردچوبه : این ادویه دارای خواص ضد التهابی است،و می تواند عفونت را بهبود ببخشد، برای این منظور کافی است خمیری از زردچوبه و آب تهیه نموده و بر روی گل مژه قرار دهید.
- آب و نمک : برای انجام این روش به آب جوشیده مقداری نمک بیافزاید. حوله ای را در این مخلوط قرار داده و بر روی چشم قرار دهید.
- آلوئه ورا : برای این منظور مقداری از ژل آلوئه ورا را خارج نموده و بر روی گل مژه قرار دهید. کافی است 2 الی 3 بار در روز این روش را تکرار کنید.
- آهن یا طلا : برای درمان گل مژه چشم کافی است تکه ای از آهن (دقت کنید زنگ زده نباشد.) یا طلا را بر روی پلک قرار دهید.
در صورتی که گل مژه با استفاده از درمان های خانگی بهبود نیافت لازم است از درمان های پزشکی برای رفع آن استفاده نمایید.
درمان پزشکی رفع گل مژه
درمان گل مژه چشم به روش پزشکی در ابتدا مصرف مسکن و آنتی بیوتیک است. که معمولاً در این موارد از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) مانند آسپرین یا ایبوپروفن استفاده می شود. در برخی موارد پزشک مصرف پماد بتامتازون برای رفع عفونت و التهاب را توصیه می کند، در انتها اگر عفونت رفع نشود، نیاز به جراحی و تخلیه گل مژه می باشد.
نکات دیگر برای درمان گل مژه
- برای تسریع بهبود گل مژه می توانید محل مورد نظر را با آبگرم و مواد ضدعفونی کننده شستشو داده و یا از کمپرس گرم بر روی آن استفاده نمایید.
- از فشار دادن یا دستکاری توده گل مژه پرهیز نمایید، تا آلودگی انتشار پیدا نکند.
- از لمس گل مژه با دست پرهیز کنید زیرا وضعیت را وخیم تر خواهد نمود.
- تا رفع کامل عفونت از لوازم آرایش خود استفاده نکنید و پس از درمان نیز از لوازم آرایش جدید برای چشم استفاده کنید.
جلوگیری از گل مژه چشم
با انجام برخی راهکار ها می توان ریسک ابتلا به گل مژه را تا حد زیادی کاهش داد. برخی از روش های جلوگیری از این عفونت به این شرح است :
- ضدعفونی کردن دست ها، هرگز پلک های خود را با دست های آلوده لمس نکنید.
- دستتان را از چشم ها دور نگه دارید.
- از لوازم آرایش آلوده استفاده نکنید، و تاریخ انقضاء لوازم آرایش را چک کنید.
- هرگز از لوازم آرایش دیگران استفاده نکنید و یا لوازم آرایش خود را در اختیار دیگران قرار ندهید.
- قبل از قرار دادن لنز و یا برای برداشتن آن از چشم ها دستان خود را بشویید. همچنین همیشه لنز را در مواد ضدعفونی کننده نگاه دارید.
- اگر مبتلا به بلفیریت هستید برای درمان آن اقدام کنید.
- لوازم آرایش چشم به خصوص ریمل حداقل باید هر شش ماه تعویض شود.
گل مژه در کودکان
متاسفانه کودکان کم سن و سال نسبت به بزرگسالان بیشتر دچار گل مژه می شوند، علت این امر را می توان مستعد بودن بدن کودکان و تماس دست آلوده با چشم ها عنوان کرد. گل مژه در کودکان معمولاً به سرعت رفع می شود اما اگر عفونت شدید است و یا کودک شما کمتر از 4 ماه سن دارد، لازم است با پزشک در این باره مشورت نمایید.
درمان گل مژه چشم کودکان
برای درمان گل مژه چشم کودکان مانند بزرگسالان می تواند از داروهایی خانگی استفاده نمود، استفاده از کمپرس گرم به رفع سریع تر عفونت کمک میکند. برای استفاده از دارو در مراحل شدیدتر نیاز است با پزشک در این باره مشورت نمایید.
برای پیشگیری از عود مجدد گل مژه کودکان و یا انتقال آن به طور مرتب دست ها کودک خود را بشویید و حداقل روزی یکبار صورت را همراه با شامپو شسته و ضدعفونی کنید. همچنین بهتر است حوله کودک را از سایر اعضای خانواده جدا کنید.