علائم میگرن چشمی (علت، روش های درمان و پیشگیری)
بیماری میگرن چشمی بیماری است که موجب از بین رفتن بینایی فرد در مدتی کمتر از یک ساعت ( بینایی کاهش پیدا کرده و فرد محیط را همراه با جرقه های برقی می بیند) می شود و همراه با سردرد است. در اغلب موارد این بیماری از عوارض بیماری های دیگر ناشی می شود.
میگرن چشمی چیست ؟
در این بیماری دید افراد بر اثر میگرن کاهش پیدا می کند در واقع می توان گفت چشم تحت تاثیر سردرد شدید و اختلالات مغزی قرار می گیرد و این عکس العمل را نشان میدهد.
علت میگرن چشمی
این بیماری با اجزای چشم ارتباطی ندارد بلکه اثرات مغزی میگرن موجب این اختلال می گردد. برخی از عوامل که ابتلا به این بیماری را تشدید می کند بدین شرح است:
- گرفتگی در رگ های خونی شبکیه چشم
- تغییراتی که در سراسر سلول های عصبی شبکیه چشم ایجاد می شوند.
- افرادی که به میگرن شبکیه مبتلا هستند، در معرض خطر از دست دادن بینایی اند. هنوز مشخص نشده است که استفاده از داروهای ضد افسردگی یا داروهای ضد تشنج میتواند در جلوگیری از ابتلای فرد به نابینایی دائمی مؤثر باشد یا خیر.
علائم میگرن چشمی
علائم میگرن چشمی موقتی بوده و معمولا 10 تا 20 دقیقه طول می کشد تا بینایی به تدریج به حالت طبیعی خود برگردد. میگرن شبکیه ی چشم می تواند موجب از بین رفتن کامل بینایی شود، این نوع میگرن تنها یک چشم را درگیر می نماید. مهمترین علائم میگرن چشمی بدین شرح است:
- درد بر روی یک طرف سر تاثیر گذار است.
- احساس درد گاهی متوسط و گاهی شدید است.
- هنگامی که فرد فعالیتی انجام میدهد درد شدت می یابد.
علائم سردرد میگرنی ممکن است چند ساعت قبل از علائم چشمی آغاز شوند. برخی از علائم میگرن که قبل از حمله میگرن چشمی ممکن است تجربه شوند شامل :
- حالت تهوع
- استفراغ
- حساسیت غیر عادی به نور یا صدا
- سردرد ضربان دار متوسط تا شدید
- از دست دادن اشتها
- احساس سرما یا گرمای زیاد
- رنگ پریدگی
- احساس خستگی
محرک های میگرن چشمی
محرک های میگرن چشمی مانند محرک های میگرن می باشند. محرک ها احتمال وقوع میگرن چشمی را بالا می برند و یا آن را بدتر می کنند. برخی از محرک ها و عواملی که می توانند باعث وقوع میگرن چشمی شوند عبارتند از :
- سیگار
- ورزش
- ارتفاعات
- استرس
- فشار خون بالا
- کم آبی
- قرص های ضدبارداری
- الکل
- گرمای زیاد
- خم شدن
- قند خون پایین
درمان میگرن چشمی
هیچ درمان قطعی برای میگرن چشمی وجود ندارد، اما تغییر در سبک زندگی و استفاده از برخی داروها می تواند به پیشگیری یا کاهش علائم میگرن چشمی کمک کند. در زیر به بررسی روش های درمان میگرن چشمی می پردازیم.
درمان میگرن چشمی در خانه
روش های خانگی می تواند در بهبود درد های میگرنی و کاهش تعداد حملات موثر باشد، برخی از روش های خانگی درمان میگرن چشم بدین شرح است:
- قرار دادن یخ روی سر یا پشت گردن
- مصرف سیب یا بوییدن آن
- ماساژ بین ابروها و شقیقه ها
- نوشیدن چای نعنا و بابونه
- جویدن زنجبیل
- نوشیدن قهوه
- استراحت در یک اتاق ساکت و تاریک
- هیدراته ماندن
بیماری میگرن چشمی بیماری است که موجب از بین رفتن بینایی فرد در مدتی کمتر از یک ساعت ( بینایی کاهش پیدا کرده و فرد محیط را همراه با جرقه های برقی می بیند) می شود و همراه با سردرد است.
درمان های پزشکی و دارویی
دارو های مختلفی جهت درمان میگرن چشمی وجود دارد برخی از بهترین قرص میگرن چشمی و داروهای آن بدین شرح است:
- آسپرین
- – داروهای مورد استفاده در درمان صرع ( والپوریک( والپروئکس سدیم ) یا توپیرامات )
- – داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای (( آمی تریپتیلین ) و یا Pamelor( نورتریپتیلین ) )
- – مسدودکننده های بتا
- مسدود کننده های کانال کلسیم مانند نیفدیپین و وراپامیل
درمان میگرن چشمی با طب سوزنی
استفاده از طب سوزنی برای درمان میگرن چشم به عنوان روشی موثر و قطعی شناختی می شود که می تواند درد های ناشی از میگرن را از بین ببرد. طب سوزنی با تحریک اعصاب و بافت ها، ترشح اندورفین را ایجاد کرده و از این طریق موجب تغییراتی در فرآیند ایجاد درد در مغز و نخاع می گردد.
پیشگیری از میگرن چشمی
عامل اصلی ایجاد میگرن چشمی مشخص نیست، اما یکی از مهمترین عللی که به این بیماری می انجامد ژنتیک است. جهت پیشگیری از این بیماری و کنترل حملات راهکار هایی پیشنهاد شده است که از جمله آنها می توانیم به این موارد اشاره کنیم:
- اجتناب از مصرف محرک های غذایی مثل پنیر و شکلات تلخ
- استفاده از مکمل های منیزیم، ویتامین B2 و CoQ10 زیرا به سبب دارا بودن خاصیت آرامش بخشی در درمان میگرن موثر است.
- اجتناب از ورزش های سنگین
- استفاده از رژیم غذایی سالم حاوی سبزیجات و فیبر بالا
- مصرف کافی آب
- پرهیز از سیگار
- تعادل در مصرف کافئین
عوارض میگرن چشمی
در اغلب موارد میگرن چشمی عوارض ندارد. اما در موارد نادر، میگرن چشمی می تواند منجر به بروز مشکل در رگ های خونی و جریان خون در داخل و اطراف چشم شود. عوارض میگرن چشمی عبارتند از :
- انسداد سرخرگ مرکزی شبکیه یا سکته چشم
- انسداد شاخه ای ورید شبکیه یا انفارکتوس شبکیه
- انسداد سیاهرگ مرکزی شبکیه
- خونریزی شبکیه
- ایسکمی (محدودیت جریان خون) مشیمیه یا عصب بینایی
- خونریزی زجاجی
سوالات متداول در مورد میگرن چشمی
میگرن چشمی معمولاً خطرناک نیست، اما اپیزودهای مکرر میگرن چشمی می تواند ناراحت کننده باشد و روال زندگی را مختل کند. اگر میگرن چشمی را زیاد تجربه میکنید بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
میگرن چشمی می تواند در بینایی اختلال ایجاد کند اما به هیچ وجه منجر به کوری دائمی نمی شود.
خیر، هیچ روشی برای درمان قطعی میگرن چشمی وجود ندارد اما با استفاده از برخی از روشهای خانگی و داروها می توان علائم آن را بهتر کنترل و مدیریت کرد و آنها را کاهش داد.
مشکلات مربوط به بینایی در میگرن چشمی می تواند از 5 دقیقه تا 60 دقیقه طول بکشد اما سردرد می تواند از 4 تا 72 ساعت طول بکشد.