عفونت رحم یا اندومتریت و هر آنچه که باید درباره آن بدانید
علائم عفونت رحم
برخی از مهمترین علائم عفونت رحم به این شرح است:
- درد شکم یا لگن
- خونریزی واژینال یا تخلیه غیرمعمول
- تب و یا لرز
- احساس ناخوشی و خستگی زیاد
- درد بعد از حمام
لازم است پس از مشاهده هر یک از علائم سریعاً به پزشک مراجعه نمایید.
تفاوت اندومتریت با اندومتریوز
اندومتریت با اندومتریوز متفاوت است، اندومتریوز به معنای وجود غدد آندومتریال در استرومای رحم در بیرون از آندومتر و عضله رحم است در حالی که اندومتریت عفونت رحم در دیواره آندومتر می باشد. اندومتریت کوتاه مدت است و نسبت به اندومتریوز راحت تر درمان می شود.
اندومتریت یا عفونت رحم تاثیر مستقیمی بر بارداری دارد زیرا که التهاب رحم و بروز زخم روی دیواره رحم مانع از رشد جنین می گردد. به علاوه عفونت رحم با متوقف کردن رشد جنین در رحم و افزایش احتمال سقط جنین های مکرر بر میزان بارداری تاثیر گذار است.
علت عفونت رحم
برخی از مهمترین عللی که در صورت عدم رعایت آن به عفونت رحم یا اندومتریت دچار می شوید به این شرح است:
- گردن رحم، از ورود باکتری ها به داخل رحم جلوگیری می نماید، با این حال، وقتی که این دهانه جهت زایمان یا عمل جراحی باز می شود، باکتری ها می توانند وارد رحم شوند.
- باکتری های واژن می تواند علت اندومتریت باشد.
- زایمان یا سقط جنین شایع ترین دلایل التهاب رحم است.زایمان سزارین نسبت به زایمان طبیعی ریسک بیشتری برای ابتلا به عفونت رحم دارد.
- عفونت های انتقال دهنده جنسی (STIs) و سایر باکتری ها در طول فعالیت جنسی منتقل می شود و شامل باکتری کلامیدیا یا گونوره است که می تواند باعث عفونت در پوشش رحم شوند.
- برخی از روش های جراحی یا پزشکی می توانند باکتری را به رحم وارد کنند، به خصوص هنگامی که این جراحی ها از طریق دهانه رحم انجام می شوند مثل کورتاژ (D & C) یا جراحی مربوط به رحم، بیوپسی آندومتر
- هیستروسکوپی ( یک تلسکوپ کوچک به رحم وارد می شود تا ناهنجاری ها را جستجو کند. )
- قرار دادن دستگاه داخل رحمی (IUD)
- بیماری التهابی لگن بیماری التهابی لگن یا PID، عفونت در لگن است.
تاثیر اندومتریت بر بارداری
اندومتریت یا عفونت رحم تاثیر مستقیمی بر بارداری دارد زیرا که التهاب رحم و بروز زخم روی دیواره رحم مانع از رشد جنین می گردد. به علاوه عفونت رحم با متوقف کردن رشد جنین در رحم و افزایش احتمال سقط جنین های مکرر بر میزان بارداری تاثیر گذار است.
طبق یک مطالعه بر روی 95 زن که دارای مشکلات بارداری بودند، مشخص شده که بیشتر از نیمی از این زنان مبتلا به اندومتریت مزمن بوده اند و حدود 80 درصد از آنها تنها با مصرف آنتی بیوتیک توانسته اند شانس بارداری خود را افزایش دهند.
تشخیص عفونت رحم
برای تشخیص این بیماری لازم است به پزشک مراجعه نمایید تا او با بررسی لگن، حساسیت رحم و ترشحات احتمالی از دهانه رحم وجود این بیماری را تشخیص دهد. همچنین پزشک می تواند با استفاده از روش های زیر وجود این بیماری در فرد را تشخیص دهد.
- آزمایش خون یا شمارش کامل سلول های خون ( CBC) می تواند برای کنترل عفونت احتمالی یا ارزیابی شرایط التهابی استفاده شود.
- نمونه برداری سرویکس ( دهانه رحم )، پزشک ممکن است از روش پاپ اسمیر برای گرفتن نمونه از دهانه رحم برای تشخیص کلامیدیا، گونوره یا سایر باکتریها اقدام کند.
- بیوپسی آندومتر در مطب پزشک انجام می شود، که گردن رحم به وسیله کوچک باز شده و از پوشش اندومتر برای تجزیه و تحلیل و ارسال به آزمایشگاه نمونه برداری می شود.
- لاپاراسکوپی یا هیستروسکوپی نوعی روش جراحی است که به دکتر اجازه می دهد تا به طور مستقیم به وسیله دوربین داخل رحم را مشاهده کند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که درد یا ناراحتی در لگن را تجربه نموده اید و یا شاهد ترشحات و خونریزی غیر طبیعی بودید لازم است به پزشک مراجعه نمایید. برخی از عفونت های رحم می توانند عوارض خطرناکی را در پی داشته باشند پس لازم است تا سریعاً برای درمان این بیماری اقدام نمایید.
درمان عفونت رحم یا اندومتریت
برای درمان اندومتریت لازم است عفونت یا باکتری های داخل رحم برداشته شوند و این امر با استفاده از روش های زیر امکان پذیر است:
- آنتی بیوتیک : این دارو برای مبارزه با باکتری ها و التهاب رحم مصرف می شود اگر عفونت بسیار شدید باشد، ممکن است فرد در بیمارستان بستری شود و آنتی بیوتیک وریدی دریافت کند.
- حذف بافت : اگر هرگونه بافت در رحم پس از زایمان یا سقط جنین وجود داشته باشد، جراح ممکن است آن را بردارد.
- درمان آبسه : اگر در شکم آبسه ای از عفونت ایجاد شده، نیاز به جراحی یا آسپیراسیون سوزنی است.
پیشگیری از عفونت رحم
برخی از روش های پیشگیری از بارداری به این شرح است:
- قبل از جراحی، اگر فرد در معرض ابتلا به آندومتریوز باشد، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک را تجویز کند،
- در صورتی که هریک از جراحی های ناحیه لگن و یا زایمان را انجام دادید لازم است برای جلوگیری از عفونت از آنتی بیوتیک استفاده کنید.
- همان طور که ذکر کردیم عفونت رحم می تواند از طریق رابطه جنسی منتقل گردد، پس لازم است در انتخاب شریک جنسی دقت نموده و از روش های جلوگیری از بارداری مثل کاندوم استفاده نمایید.
عوارض جانبی اندومتریت
این بیماری اگر درمان نشده باشد، ممکن است عوارضی به شرح زیر ایجاد کند:
- ناباروری
- عفونت لگن
- آبسه در لگن یا رحم
- مسمومیت خون یا سپتیسمی ( ورود باکتری به جریان خون)
- شوک سپتیک ( مشکل پزشکی حاد که از اثرات عفونت است و موجب تغییر در متابولیسم سلول ها می شود.)
اندومتریت قابل درمان است و در اغلب موارد می توانید آن را تنها با مصرف آنتی بیوتیک التیام دهید تا از بروز عوارض بعدی جلوگیری شود.