درمان شقاق مقعدی یا فیشر با بوتاکس و عوارض جانبی آن
روش های مختلفی برای درمان شقاق وجود دارد، در ابتدا عارضه با استفاده از درمان خانگی فیشر بهبود می یابد اما در صورت عدم درمان لازم است از سایر روشها برای رفع بیماری استفاده نمود. یکی از این روشهای درمان فیشر با بوتاکس است که در ادامه به نحوه انجام این روش، مزایا و عوارض جانبی آن می پردازیم:
بوتاکس شقاق (فیشر) چیست؟
در صورتی که بیماری در طی 7 روز با استفاده از درمان های خانگی دارویی شقاق و یا درمان های خانگی بهبود نیافت لازم است از روشهای تهاجمی تری برای درمان و رفع عارضه استفاده نمود. معمولاً پزشکان قبل از انجام روشها جراحی، درمان سریع شقاق با بوتاکس را توصیه می کنند. این روش از راهکارهای نیمه تهاجمی درمان این بیماری است که تحت بیهوشی عمومی در بیمارستان و یا کلینیک انجام می شود.
برای این منظور با تزریق سم توکسین بوتولینوم (بوتاکس) به عضله اسفنکتر مقعدی، آن را موقتا فلج می کنند تا از فشار آن کاسته شود. از آنجایی یکی از علل ایجاد این بیماری فشار بیش از حد در عضله است که موجب اسپاسم و کاهش جریان خون در آن می گردد با فلج موقت عضله اسفنکتر می توان اسپاسم درون عضله را کاهش داد و بیماری را درمان نمود.
نتایج تحقیقات به اثبات رسانده است که حدود 70% از بیماران پس از این درمان به بهبودی کامل رسیده اند.
تاثیر بوتاکس
نتایج تحقیقات به اثبات رسانده است که حدود 70% از بیماران پس از این درمان به بهبودی کامل رسیده اند. البته دسته ای دیگر نیاز به تزریق مجدد پس از 4 الی 6 ماه دارند. در نظر داشته باشید امکان عود مجدد بیماری حتی پس گذشت سال ها از تزریق بوتاکس همچنان وجود دارد.
در مقایسه با تاثیرات بین درمان شقاق با بوتاکس و درمان دارویی شقاق با پماد نیتروگلیسیرین اختلاف نظر های فراوانی وجود دارد. برخی از پزشکان تزریق بوتاکس را تایید می کنند و عده ای دیگر اعتقاد دارند که چون امکان بازگشت بیماری با این روش وجود دارد، پس نمی توان آن را روشی موثر به حساب آورد.
مزیت های بوتاکس شقاق مقعدی
این روشها مزیت های بسیاری را دارد که از مهمترین آنها می توانیم به این موارد اشاره کنیم:
- درمان سرپایی و سریع
- بدون ایجاد درد و خونریزی
- بدون نیاز به بستری شدن در بیمارستان
- بدون نیاز به طی کردن دوره نقاهت
- هزینه مناسب
- تاثیرگذاری سریع
عوارض
با اینکه اکثر بیماران دچار عوارض جانبی تزریق بوتاکس نمی شوند، اما احتمال بروز برخی عوارض ناخوشایند در 10% از بیماران وجود دارد. برخی از این عوارض عبارتند از :
- عدم توانایی در کنترل گاز روده ( بی اختیاری گاز روده)
- درد ناشی از تزریق بوتاکس
- خونریزی تا 24 ساعت پس تزریق
- عفونت در محل تزریق
- بی اختیاری مدفوع
در نظر داشته باشید حتی اگر این عوارض ایجاد شوند نیز موقتی هستند. با از بین رفتن تاثیر بوتاکس این عوارض نیز از بین خواهند رفت و حداکثر در طی 3 ماه ناپدید می شوند. به ندرت، بوتاکس می تواند به قسمت های دیگر بدن سرایت کند و باعث ضعف در عضلات و مشکلات تنفسی شود. اگر بعد از تزریق هر یک از این علائم را تجربه کردید، لازم است با پزشک در این مورد مشورت نمایید.
هزینه درمان شقاق با بوتاکس
مراقبت های بعد از درمان بوتاکس شقاق
رعایت این نکات در دوران نقاهت پس از بوتاکس فیشر می توان به نتیجه گیری مثبت از درمان کمک کند. همچنین خطر عود مجدد بیماری را کاهش خواهد داد.
- مصرف حداقل 25 گرم فیبر در طول روز (انواع سبزیجات، میوه ها و غلات دارای فیبر هستند.)
- نوشیدن حداقل 8 لیوان آب در طول روز
- ورزش و فعالیت بدنی سبک
- مصرف ملین ها با مشورت پزشک در صورت عدم درمان یبوست با مصرف فیبر
- رعایت بهداشت مقعد و اجتناب از زور زدن برای دفع
- اجتناب از ایستادن و نشستن به مدت طولانی
- کمک گرفتن از بالش های نرم دوناتی شکل
- حمام سیتز یا نشیمن
- کمپرس سرد
- مصرف داروهای تجویزی پزشک