نحوه تشخیص و درمان زردی نوزاد و عوارض عدم درمان آن
علت ایجاد زردی در نوزادان
مهمترین عوامل ایجاد زردی در نوزادان عبارتند از :
- زردی شیر مادر : این زردی ناشی از کمبود شیر مادر ایجاد شده و به ترکیبات درون آن و نوع شیر ربطی ندارد.
- ناسازگاری خونی : اگر خون مادر و نوزاد سازگار نباشد احتمال زردی نوزاد وجود دارد.
- زردی یا فاویسم ناشی از پرخونی : نوزادان متولد شده از مادران دیابتی و یا نوزادانی که دچار محدودیت در رشد داخلی رحمی هستند به این نوع زردی مبتلا میشوند.
- زایمان زودرس : اگر تولد نوزاد قبل از هفته 37 بارداری باشد احتمال زردی بیشتر است.
- اختلالات تیروئید
- عفونت ادراری
- بیماری نقص آنزیمی در کبد
بیشتر بخوانید : رنگ چشم جنین
علائم زردی نوزاد
سایر علائم زردی نوزاد به این شرح است :
- زرد و تیر شدن رنگ ادرار نوزاد
- بی رنگ شدن مدفوع (مدفوع نوزاد باید زرد یا سبز باشد.)
- ضعف در مکیدن شیر
- خستگی
- گریههای بلند
در صورتی که نتیجه آزمایش بیلی روبین 10 و یا بالاتر را نشان دهد، نوزاد دچار زردی شده و نیاز به درمان دارد.
تشخیص زردی نوزاد
زردی نوزادان معمولاً از قسمت سر شروع شده و تا انتهای پاها ادامه مییابد. اگر سطح بیلی روبین بیش از حد بالا رود، ممکن است زردی به کف دست و یا حتی زیر زانو نیز کشیده شود. برای تشخیص و تعیین میزان بیلی روبین از آزمایش خون استفاده میشود و در صورتی که میزان بیلی روبین در خون زیاد باشد، زردی با چشم قابل مشاهده است.
سن ابتلا به زردی در نوزادان
زردی نوزادان در سه زمان مختلف بروز میکند :
- زردی که در بدو تولد وجود داشته و نیاز به بستری نوزاد دارد. این نوع از زردی در اثر ناسازگاری گروه خونی مادر و نوزاد یا عفونتهای نوزادی است.
- زردی که بعد از گذشت 2 روز از تولد نمایان شده و در روز 4 به اوج خود میرسد. این زردی، زردی فیزیولوژیک نام دارد و طبیعی است که معمولاً تا هفتمین روز تولد برطرف میشود.
- نوعی دیگر از زردی بعد از 7 روزگی بروز میکند و در هفته دوم و سوم به اوج خود میرسد. این زردی ناشی از شیر مادر است. در این حین قطع شیر مادر توصیه نمیشود، بلکه می توان آن را برای مدت محدودی قطع و یا شیرمادر را همراه با شیرخشک به نوزاد خوراند.
درمان زردی نوزاد
درمان زردی نوزاد با توجه به نتیجه آزمایش خون و درصد زردی انجام میپذیرد. در صورتی که نتیجه آزمایش بیلی روبین 10 و یا بالاتر را نشان دهد، نوزاد دچار زردی شده و نیاز به درمان دارد که درمان معمولاً با دستگاه فتوتراپی صورت میگیرد. اگر نتیجه آزمایش مابین 10 الی 20 باشد، شدت زردی بیشتر است. در صورتی که پزشک موافق باشد، می توان نوزاد را در خانه درمان نمود. برای این منظور باید از دستگاه فتوتراپی خانگی استفاده کرد. مزیت استفاده از این دستگاه در منزل، قرار نگرفتن نوزاد در محیط آلوده بیمارستان، نزدیکی مادر به نوزاد و کاهش هزینههای بیمارستان و رفت و آمد است. اما باید توجه داشته باشید، دستگاهی که تهیه میکنید، عمر مفید خود را طی نکرده باشد.
درمان خانگی زردی نوزاد
ما به هیچ وجه استفاده از درمانهای خانگی قدیمی مانند خوردن شیر خِشت و ترنجبین توسط مادر یا گذاشتن نوزاد زیر نور مهتابی را توصیه نمیکنیم زیرا که این عوامل نه تنها به درمان کمک نمیکنند بلکه میتوانند موجب تاخیر در درمان شده و درجه زردی نوزاد را بالاتر ببرند که نتیجه جز درگیری با عوارض آن را به دنبال ندارد. به جای این راه حلها روشهای دیگری را برای درمان خانگی زردی نوزاد به شما معرفی میکنیم، اما قبل از انجام این روشها نیز با پزشک مشورت نمایید.
- خوراندن شیر زیاد به نوزاد : تغذیه نوزاد شما در این دوره اهمیت بسیار زیادی دارد، زیرا که موجب میشود بیلی روبین از طریق مدفوع و ادرار از بدن خارج شود. همچنین در بهبود عملکرد روده نیز تاثیرگذار است. در صورتی که مادر شیر کافی ندارد، میتوانید از شیرخشک برای تغذیه نوزاد استفاده کنید.
- توقف در شیردهی : در صورتی که به تشخیص پزشک شیر مادر عامل زردی نوزاد است باید برای مدتی محدود از خوراندن شیر خود به کودک پرهیز کرده و شیر خشک را جایگزین نمایید.
- مکمل : برای درمان خانگی زردی نوزاد با مشورت پزشک میتوانید مصرف برخی مکملها را به شیر کودک خود بیافزاید.
- حمام نوزاد با گل بنفشه و گل ختمی : یکی از راهکارهای درمان زردی نوزاد حمام کردن او با گل بنفشه و ختمی است. برای این منظور کافی است چند عدد از گلها را به آب وان حمام نوزاد اضافه کنید.
- شستشوی نوزاد با عرق کاسنی : استفاده از عرق کاسنی به بازیابی سلولهای کبد در نوزادان کمک ویژه ای مینماید، برای درمان زردی نوزاد در خانه میتوانید به آب وانی که نوزاد را در آن حمام میکنید، یک لیوان عرق کاسنی اضافه کنید.