علائم عفونت چشم و درمان خانگی آن
اما آیا این علائم نشانه هایی از عفونت چشم هستند؟ برای تشخیص نهایی باید با پزشک مشورت کنید. اما قبل از این کار بهتر است مقاله ما را تا انتها مطالعه کنید. ما در این مقاله سعی کردیم به تمامی سوالات بیماران در رابطه با اینکه برای عفونت چشم چی خوبه؟ یا برای عفونت چشم چه کنیم؟ پاسخ دهیم.
عفونت چشم چیست؟
- پلک
- قرنیه ( لایه نازک و شفافی که در جلوی کره چشم قرار دارد.)
- ملتحمه (ناحیه ای نازک و مرطوب که قسمت داخلی پلک ها و قسمت سفید خارجی را می پوشاند.)
در موارد شدیدتر آلودگی و التهاب به بافت های زیرین نفوذ می کند و مشکلاتی را برای بینایی ایجاد می کند. ایجاد عفونت در اطراف بافت نرم پلک وضعیت اورژانسی محسوب شده، و باید هرچه سریعتر برای درمان اقدام کنید. در ضمن اگر یک عامل زمینه ای مثل زخم شدن قرینه، باعث این وضعیت شود. بی توجهی به درمان میتواند به مرور باعث کاهش بینایی شود.
علائم عفونت چشم
- احساس درد یا ناراحتی
- خارش
- احساس اینکه چیزی در چشم شماست.
- حساسیت به نور یا احساس درد هنگام قرار گرفتن در معرض نور
- سوزش
- توده ای کوچک و دردناک در زیر پلک یا پایه مژه ها
- حساسیت به لمس پلک ها
- تحریک شدن این بخش از بدن
- ترشحات زرد یا سبز روشن
- تغییر رنگ از سفیدی به صورتی
- تورم و تغییر رنگ پلک ها، قرمز یا بنفش
- تاری دید
- در مواردی تب و تورم غدد لنفاوی نزدیک گوش
انواع
- پین کای ( ورم ملتحمه ) : این عفونت مربوط به قسمت ملتحمه چشم و یا همان ناحیه ای نازک و مرطوب که قسمت داخلی پلک ها و قسمت سفید خارجی را پوشش میدهد. این عفونت میتواند توسط یک باکتری یا ویروس ایجاد شود. البته ممکن است واکنش های آلرژیک یا تحریک کننده ها، عامل این التهاب باشند. عفونت ویروسی چشم بیشتر در بزرگسالان و نوع باکتریایی بیشتر در کودکان رخ میدهد. در ضمن این مشکل، شایع ترین نوع عفونت چشم محسوب میشود.
- کراتیت : کراتیت التهاب قرنیه است. این التهاب میتواند توسط باکتری ها، ویروس ها یا انگل های موجود در آب ایجاد شود. این نوع التهاب از مشکلات رایج در افرادی است که از لنز استفاده می کنند.
- گل مژه : گل مژه می تواند به صورت برجستگی های قرمز رنگ، دردناک در زیر پلک یا پایه مژه ها ظاهر شود . این مشکل با آلوده شدن غدد چربی در پلک یا مژه ها به باکتری ایجاد میشود. گل مژه مسری نیست.
- عفونت های قارچی چشم : به ندرت چشم دچار این التهاب میشود. اما در صورت ابتلا مشکل جدی محسوب میشود. بسیاری از عفونت های قارچی پس از آسیب دیدگی چشم اتفاق می افتد، به خصوص اگر چشم شما توسط چوب یا خار، خراشیده شده باشد.
- یووئیت : یووئیت به التهاب لایه میانی چشم گفته میشود. این مشکل ممکن است توسط ویروس های خاصی مانند تبخال ایجاد شود، اما بیشتر با اختلالات خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید یا لوپوس در ارتباط است.
چشم ناحیه ای حساس و مملو از اعصاب است اگر چه خطر نابینایی در اثر عفونت چشم کم است ولی با این حال نباید آن را نادیده گرفت.
علت عفونت چشم
- ویروس تبخال : این ویروس اغلب باعث ایجاد تب خال در اطراف دهان و یا لب ها میشود. برخی از افراد همزمان عفونت چشم را نیز تجربه می کنند.
- لنز ها: استفاده از لنز های آلوده میتواند موجب التهاب شود. برای این منظور بهتر است قبل و بعد از قرار دادن لنز آن را ضدعفونی نمایید.
- قارچ فوساریوم : این قارچ بیشتر در مواد ارگانیک یافت می شود. این قارچ میتواند از طریق خراش پوست با شاخه درخت وارد بدن شود و چشم شما را آلوده کند.
- آلرژی :در افرادی که به آلرژی مبتلا هستند، حساسیت چشم ها بیشتر است. در این صورت حتی با گرد و غبار و دود نیز ممکن است عفونت ایجاد شود.
- مواد شیمیایی : کار با مواد شیمیایی می تواند باعث آسیب دیدن چشم ها و عفونت آنها شود. هنگام کار با این مواد حتماً از محافظ استفاده کنید.
- جسم خارجی : اگر احساس می کنید، چیزی وارد چشمتان شده، بلافاصله آن را بشویید. ممکن است اجسام آلوده باشند و این آلودگی را به چشم ها منتقل کنند.
عواملی از جمله جراحت، بیماری های چشمی مزمن، عفونت قارچی ناخن، تضعیف سیستم ایمنی ناشی از بیماریهایی مانند دیابت میتوانند خطر بروز عفونت را افزایش دهند.
برای عفونت چشم به پزشک مراجعه کنیم؟
درمان عفونت چشم
درمان خانگی
این درمان ها نمی توانند جایگزین درمان های پزشکی شوند، اما انجام آنها در رفع عفونت موثر است. تاثیرگذارترین روشهای درمان خانگی عفونت چشم به این شرح است:
کمپرس گرم و سرد
استفاده از کمپرس سرد یا گرم میتوانند در درمان عفونت پلک چشم موثر باشد. برای این منظور میتوانید یک حوله را در آب گرم یا سرد فرد ببرید و بعد از گرفتن آب اضافی آن، حوله برای چند دقیقه روی چشم ها قرار دهید. این درمان به محض شروع علائم، میتواند درمانی موثر باشد.
اسید بوریک
اسید بوریک ماده ای ضدعفونی کننده است. این ماده میتواند به برطرف کردن علائم التهاب چشم مثل قرمزی، خشکی، احساس سوزش و آبریزش کمک کند. برای این منظور اسید بوریک دارویی را تهیه کنید و یک هشتم قاشق چای خوری از آن را در یک لیوان آب تصفیه حل کنید. این محلول را بر روی گاز قرار دهید تا به جوش بیاید. سپس محلول را در ظرفی بریزید و اجازه دهید خنک شود. سپس می توانید چشم های خود را روزی 3 بار با این محلول آنتی باکتریال شستشو دهید.
ممکن است هنگام شستشو مقداری سوزش داشته باشید، نگران نباشید به سرعت رفع میشود.
سرکه سیب
سرکه سیب ماده ای ضدعفونی کننده است که میتواند به برطرف کردن ترشحات و مایعات عفونی کمک کند. برای کاهش طول درمان عفونت چشم می توانید، یک قاشق سرکه سیب را در یک لیوان آب تصفیه شده ، حل کرده و چشم ها را با آن شستشو دهید.
درمان عفونت چشم نوزاد
بهترین راهکار برای درمان عفونت در نوزادان، استفاده از شیر مادر است. شیر مادر آنتیبادیهایی دارد که از اتصال باکتریهای عفونی به سطح مخاطی چشم جلوگیری می کنند. برای این منظور هر دو ساعت یکبار چند قطره از شیر را درون چشم نوزاد بچکانید.
عسل
حتما میدانید عسل تا چه حد مفید است. عسل دارای خواص آنتی باکتریایی بوده و میتواند در برطرف کردن عفونت موثر باشد. برای این منظور میتوانید نسبت مساوی از عسل و آب مقطر را مخلوط کنید و روزی 2 یا 3 مرتبه با استفاده از توپ پنبه ای تمیز به اطراف چشم ها بزنید.
گلاب
شستشوی با گلاب میتواند در برطرف کردن خارش موثر باشد. این درمان را میتوانید تا چند مرتبه در روز تکرار کنید.
درمان عفونت چشم با چای
چای گل داوودی، چای بابونه، گل عینک، گل آفتابگردان، انگور اورگان حاوی موادی هستند که میتوانند در رفع عفونت موثر باشند. استفاده از چای کیسه ای نیز پیشنهاد خوبی است. برای این منظور باید دو عدد چای کیسه ای درون ظرفی با آب جوش خیس کنید. پس از اینکه مقداری خنک شد، کیسه ها را خارج کرده، آب اضافی آن را بگیرید و برای چند دقیقه بر روی چشم ها قرار دهید.
آب و نمک
محلول سالین یا همان آب نمکی میتواند ترشحات عفونی را پاک کند. برای این منظور یک قاشق چای خوری نمک را در یک لیوان آب حل کنید. این محلول را بجوشانید و پس از خنک شدن از آن برای شستشوی چشم ها استفاده کنید. در صورتی که عفونت در طی چند روز و با روش هایی که ذکر کردیم برطرف نشد، باید با پزشک مشورت کنید.
در ضمن رعایت نکات زیر میتواند به درمان سریعتر عفونت چشم کمک کند:
- تا زمانی که عفونت به طور کامل برطرف نشده، از لنز استفاده نکنید.
- برای جلوگیری از گسترش عفونت و یا انتقال آن به دیگران، از به اشتراک گذاشتن وسایل شخصی به خصوص حوله و لوازم آرایش پرهیز کنید.
- تا بهبود کامل از هیچ لوازم آرایشی استفاده نکنید.
- سعی کنید در محیط هایی با آب و هوای گرم و خشک و پر گرد و غبار ورزش نکنید.
پیشگیری
- به چشمان خود دست نزنید و یا حداقل قبل از اینکار دستان خود را بشویید.
- با استفاده از عینک از چشمهای خود در برابر نور ماوراء بنفش یا نور های شدید محافظت کنید.
- آب بنوشید، آب کافی در بدن میتواند حساسیت چشم را کاهش دهد و از خشکی و خارش آن جلوگیری کند.
- هر شب قبل از خواب آرایش صورت خود را با شامپو بچه یا شوینده های مخصوص لوازم آرایشی به طور کامل پاک کنید.
- حداقل در فاصله 50 سانتی از مانیتور بنشینید.
- سیگار کشیدن میتواند خطر التهاب را افزایش دهد.
- هرگز از وسایل شخصی دیگران مثل حوله، بالش، لوازم آرایشی و….. حتی کسانی که از سلامت آنها اطمینان دارید استفاده نکنید.