انواع روشهای عمل بواسیر یا هموروئید، خطرات و عوارض آن
جراحی هموروئید
درمان بواسیر به روش جراحی یا همان هموروئیدکتومی نوعی از روشهای تهاجمی و شامل عمل جراحی وسیعی است. این جراحی به منظور برداشت بافت هموروئیدی و از بین بردن آن انجام می شود. این روش درمان می تواند موثر واقع شود به شرط آنکه بیمار عوارض و مشکلات انجام آن را بپذیرد.
جراحی هموروئید اغلب در مورد بواسیرهای داخلی درجه 3 و 4 انجام می شود. عمل بواسیر تحت بیهوشی و توسط پزشک بواسیر و یا همان متخصص گوارش (یا جراح) انجام می گیرد. هموروئیدکتومی(جراحی هموروئید) به دو روش باز و بسته انجام می شود.
این روش درمانی به ندرت برای درمان بواسیر در کودکان و یا زنان باردار مورد استفاده قرار می گیرد.
هموروئیدکتومی بسته
در طی عمل بواسیر، جراح ناحیه آسیب دیده را با استفاده از تیغ جراحی باز کرده و بافت متورم را خارج می کنند. پس از این مرحله ناحیه آسیب دیده را بخیه می زنند. اگر جراحی به منظور درمان هموروئید های داخلی باشد، از موارد روش بسته به منظور ترمیم آن استفاده می شود. در 95% این روش درمانی موفقیت آمیز اعلام شده است.
هموروئیدکتومی باز
در این روش جراحی هموروئید (عمل بواسیر) پس از برداشتن بافت، محل برش را بخیه نمی زنند تا زخم از داخل به سمت خارج ترمیم شود. در حالتی که پزشک تشخیص دهد. این زخم می تواند عامل عفونت گردد، از ترکیب روش باز و بسته برای ترمیم زخم استفاده می شود.
این دو روش جراحی هر دو موثر و کم خطر هشتند. اما آمار ها نشان داده نتیجه حاصل از هموروئیدکتومی بسته در طولانی مدت برای بیماران رضایت بخش تر بوده است. با این وجود هر دوی این روشها درد زیادی را به همراه دارند.
البته امروزه روش های ترمیمی دیگری ابداع شده است که می توانند میزان درد بیمار و مراقبت های پس از درمان را کاهش دهد.
مهمترین عارضه شایع پس از جراحی هموروئید احتباس ادراری است که در حدود 5% از بیماران اتفاق می افتد، علت این امر متورم شدن بافت اطراف بواسیر یا گرفتگی عضلات کف لگن است.
عوارض عمل بواسیر
این روش درمانی در کنار تاثیرات مثبت در برطرف کردن بیماری تاثیرات مخربی را نیز به همراه دارد. این امر موجب شده عمل بواسیر به جز در مواردی که سایر روشهای درمانی موثر واقع نشده اند، انجام نشود. برخی از عوارض جراحی هموروئید عبارتند از :
- درد رنج آور و آزار دهنده
- احتباس ادرار یا مدفوع و به دنبال آن عفونت ادراری
- بی اختیاری مدفوع
- تنگ شدن دریچه مقعد
- عفونت
به همین جهت در صورت بروز علائم هشدار دهنده نظیر درد و خونریزی شدید، تب، لرز و یا تعریق به پزشک مراجعه نمایید. مهمترین عارضه شایع پس از جراحی هموروئید احتباس ادراری است که در حدود 5% از بیماران اتفاق می افتد، علت این امر متورم شدن بافت اطراف بواسیر یا گرفتگی عضلات کف لگن است. به همین منظور بیماران بایستی حداقل تا دفع یک بار ادرار در بیمارستان حضور داشته باشند. که در این صورت با سوند گذاری اقدام به تخلیه مثانه می کنند.
معایب عمل بواسیر
از مهمترین معایب این جراحی هموروئید میتوانیم به این موارد اشاره کنیم:
- درد شدید
- خونریزی
- بستری در بیمارستان حداقل یک روز قبل و یک روز بعد از جراحی
- نیاز به مراقبت های ویژه پس از جراحی
- دوره نقاهت طولانی مدت
- احتمال ابتلا به سایر عفونت ها در بیمارستان
- امکان عود مجدد عارضه
با توجه به معایب مختلف این روش درمانی انجام آن تقریباً منسوخ شده است، در حال حاضر بهترین روش درمان هموروئید با لیزر است که هیچ یک از معایب و خطرات این روش را به دنبال نخواهد داشت.
مراقبت های بعد از جراحی بواسیر
توجه داشته باشید امکان بهبودی با هر درمانی حتی جراحی زمانی امکان پذیر است که بیمار برای درمان خود تلاش کند و در مرحله اول توجه ویژه ای به رژیم غذایی و سبک زندگی خود داشته باشد. زیرا در غیر این صورت حتی اگر جراحی انجام دهد، امکان عود مجدد بیماری وجود دارد. از طرفی تهاجمی بودن عمل بواسیر و حساسیت ویژه مقعد از نظر آلودگی موجب شده، نیاز به مراقبت های ویژه دو چندان شود. برخی از مراقبت های ویژه که بعد از انجام جراحی رعایت آنها به منظور کاهش احتمال عوارض جانبی و عود مجدد بیماری توصیه می شود، به این شرح است:
- مصرف منظم داروی بواسیر حتی بعد از انجام جراحی نیز می تواند در درمان موثر باشد، این داروها می تواند شامل انواع پماد ها، داروهای مسکن، آنتی بیوتیک و یا مسهل ها باشد.
- رعایت بهداشت مقعد
- مراقبت از زخم و اجتناب از وارد کردن فشار به آن، برای این منظور لازم است از نشستن طولانی مدت بپرهیزید و بر نشستن از بالش های نرم دوناتی شکل کمک بگیرید.
- تعویض منظم پانسمان ها و ضد عفونی کردن مقعد
- رعایت رژیم غذایی سرشار از فیبر به منظور پیشگیری از یبوست
- نوشیدن حداقل 8 لیوان آب در طول روز برای درمان یبوست، اگر به توصیه پزشک از داروهای مسهل استفاده میکنید نیاز به نوشیدن آب افزایش می یابد زیرا ممکن است تاثیر معکوسی داشته باشد.
- حمام سیتز، یا نشستن در آب گرم حداقل برای 20 دقیقه و تا 3 مرتبه در روز می تواند به کاهش درد و بهبود التهاب کمک نماید. (حداقل تا ده روز بعد از عمل این روش درمانی را دنبال کنید.)
- ورزش و فعالیت بدنی منظم می تواند به بهبود حرکات روده و فرآیند هضم کمک کند.
- اجتناب روز زدن در توالت
- استفاده از کمپرس سرد بر روی مقعد به منظور کاهش درد بعد از عمل بواسیر