عوارض زیاد نشستن برای بدن چیست ؟ چگونه این عوارض را کاهش دهیم؟
بر هم زدن تعادل عضلات پایین تنه
یکی از عوارض زیاد نشستن این است که وقتی برای زمان طولانی می نشینید خم کننده های لگن (عضلات فلکسور) سفت شده و عضلات متضاد آن یعنی باز کننده های لگن ( اکستانسور) کش آمده در نتیجه ضعیف می شوند. این عدم تعادل در عضلات موجب درد های پایین کمر شده و در صورتی که زمان نشستن خیلی افزایش پیدا کنید می تواند منجر به کوتاه شدن مزمن فلکسورهای لگن شود، این بیماری با نام چرخش قدامی لگن ( APT) شناخته می شود. در واقع می توان گفت بدن شما به علت سفت و کوتاه شدن فلکسورها، به جلو فشار داده شده و پایین کمرتان نیز سفت میشود. ( این وضعیت برای دیسک های پایین کمر بسیار مضر است.)برای پیشگیری از این بیماری زمان نشستن را کوتاه نموده و هنگامی که روی صندلی می نشینید وضعیت درستی به بدن خود بدهید ( قوز نکنید.) در پایان روز ورزش های مربوط به فلکسورهای لگن را انجام دهید تا این عضلات مجدداً سفت شوند.
یکی از عوارض زیاد نشستن، افزایش ریسک لخته شدن خون در رگ عمقی در پاها است، لخته شدن بسیار خطرناک و کشنده است.
ریسک لخته شده خون
یکی از عوارض زیاد نشستن، افزایش ریسک لخته شدن خون در رگ عمقی در پاها است، لخته شدن بسیار خطرناک و کشنده است زیرا که این لخته می تواند از جای خود حرکت کرده و به سمت ریه ها برود،.تحقیقات نشان داده زنانی که در طول روز بیشتر می نشینند در حدود 3 برابر بیشتر در معرض لخته شده خون قرار دارند.به علاوه مصرف دارو برای هورمون درمانی یائسگی و یا مصرف قرص های ضدبارداری این ریسک را به شدت افزایش خواهد داد.مانند موارد دیگر بهترین راهکار جلوگیری از این اتفاق اجتناب از زیاد نشستن است؛ و اگر نمی توانید از این عمل جلوگیری کنید می بایست ساق پای خود را مرتباً بکشید تا جریان خون در آنها افزایش یابد و از لخته شدن خون جلوگیری شود.
افزایش فشار بر کمر و گردن
زیاد نشستن علاوه بر وارد آوردن فشار بر روی پایین کمر به شدت بر روی بالای کمر و گردن تاثیر گذار است، هنگام نشستن بر خلاف ایستادن 90 درصد فشار و کشش بر روی کمرتان خواهد بود زیرا که بیشتر افراد هنگام نشستن تمایل به قوز کردن دارند. به علاوه علت ابتلای افراد به مشکلات گردن و کمر، وارد آوردن فشار زیاد به این ناحیه در اثر تایپ کردن و زیاد نشستن است.برای کاهش آسیب وارده به گردن و کمر، مکرراً از جای خود بلند شوید و قدم بزنید، به علاوه هنگامی که گوشی در دست دارید آن را بالاتر نگه دارید ( مقابل چشمانتان) همچنین انجام تمرینات کششی کمر و گردن و انجام تمرینات تقویتی، عضلات گردن و کمر را تقویت می کنند.
تشدید واریس
آنزیمهای مرتبط با سوخت و ساز گلوکز و چربی، تحت تاثیر قرار میگیرند
افزایش ریسک مرگ و میر
ابتلا به بیماری های نشیمنگاه
راهکار هایی برای کمتر نشستن
عوارض زیاد نشستن در طول روز تنها با ایستادن بر طرف نمی شود، بلکه بدن ما نیاز دارد از آن به شیوه های مختلفی بهره ببریم. یعنی فعالیت های ما در طول روز باید شامل پیاده روی کردن، ایستادن، خم شدن و حتی اسکوات رفتن، باشد. با انجام برخی از توصیه ها در طول روز می توانید زمان نشستن خود را به حداقل کاهش دهید و ببینید که چگونه حس بهتری خواهید داشت. ما در این بخش چند روش برای جلوگیری از زیاد نشستن را معرفی می کنیم :
یکی از وعده هایی غذایی را ایستاده میل کنید.
خوردن غذا به صورت ایستاده میزان نشستن شما را کاهش میدهد، سعی کنید حدالامکان صبحانه را روی کانتر آشپزخانه میل کرده و یا نهار را به صورت ایستاده بخورید، همچنین توجه کنید ایستاده غذاخوردن به این معنی نیست که شما مجبور باشید سریعتر غذا بخورید و یا غذای بی کیفیت بخورید، این عمل تنها به این دلیل است که میزان نشستن های شما کاهش یابد.
هل دادن صندلی به سمت میز
انجام این عمل به صورت روزانه به شما یادآوری خواهد کرد، که کمی بیشتر روی پاها خود بایستید و سعی کنید کاری ایستاده را برای صبح برنامه ریزی کرده یا پیاده روی نمائید تا با این عمل بدنتان بیدار شده و برای همه روز آمده فعالیت باشد.
برخی از کارهایتان را ایستاده انجام دهید
به طور مثال می توانید هنگام صحبت با تلفن و یا چک کردن شبکه های اجتماعی خود ایستاده باشید و یا در انجام کارهایتان ایستاده عمل کنید، ایستادن و فعالیت کردن مانع از زیاد نشستن می شود.
نشستن روی زمین
لازم است روزانه حداقل به مدت 15 دقیقه بر روی زمین بنشینید، زیرا نشستن بر روی زمین میزان تحرک را افزایش خواهد داد. چنانچه فرزند دارید به همراه آنها بر روی زمین نشسته و کتاب بخوانید و یا بازی کنید همچنین می توانید برای تماشای تلویزیون به جای نشستن بر روی صندلی روی زمین بنشینید.
آلارم گوشی را فعال کنید
برای جلوگیری از زیاد نشستن، هر نیم ساعت یکبار از جای خود بلند شوید و کمی قدم بزنید و بدن خود را بکشید برای این منظور می توانید آلارم گوشی را در فاصله زمانی های 30 دقیقه تنظیم نمایید.
قرار های کاری را بیرون بگذارید
به جای تنظیم های قرار کاری در دفتر آن را به بیرون از محل کار ببرید زیرا این کار باعث خواهد شد به مدت زمان بیشتری راه بروید و این عمل جریان خون را در پاهای شما افزایش می دهد.
از پله ها استفاده کنید
برای این منظور به جای استفاده از آسانسور پله ها را طی کنید همچنین اگر کفش پاشنه بلند به پا دارید می تواند چند طبقه را با آسانسور رفته و برای باقی از پله ها استفاده کنید.
به جای لیوان از فنجان استفاده کنید
استفاده از فنجان به جای لیوان موجب می شود، میزان آب یا چای آن کاهش یافته در نتیجه شما مجبور باشید برای فاصله زمانی های کوتاه از جای خود بلند شوید و برای پرکردن آن اقدام نمایید.