حدود 90% موارد مبتلا به دیابت از نوع دوم گزارش شده و تنها 10% از آن از نوع دیابت نوع اول و دیابت بارداری می باشد. از علائم این بیماری می توانیم به تکرر ادرار و احساس تشنگی و گشنگی مفرط اشاره کنیم. از مهمترین علت پدید آمدن این بیماری می توانیم به چاقی در افراد دارای ژن مستعد به دیابت، فشار خون بالا، تری گلیسیرید بالا و عدم تحرک اشاره کنیم.
تاثیر دیابت نوع دو بر بدن
دیابت نوع دو از دسته بیماری های مزمن است که به علت پایین آوردن سطح کیفیت زندگی و مشکلات بسیاری که برای مبتلایان پدید می آورد، سطح امید به زندگی این افراد را کاهش خواهد داد.همان طور که ذکر شد در دیابت نوع 2، میزان گلوکز خون افزایش می یابد، و می دانیم خون در سرتاسر بدن در جریان است و زمانی که میزان گلوکز آن بیشتر از حد معمول باشد محیط هایی را که تمامی ارگان هایی بدن در آن وظایف خود را انجام میدهند، مختل می سازد. در این هنگام بدن علایمی از خود بروز می کند که به شما هشدار می دهد که بدن در وضعیت مناسبی نمی باشد، این علائم همان علائم دیابت هستند.اگر مشکلات ناشی از بیماری دیابت نوع دو را درمان نکنید، در آینده دچار حملات قلبی، نابینایی (رتینوپاتی دیابتی)، سکته ، نارسایی کلیه و اختلال در عملکرد رگ های خونی خواهید شد. همچنین ممکن است سبب قطع عضو، آسیب های عصبی، عفونت مکرر و ناتوانی جنسی شوید و یا به علت نقص عملکرد ذهنی و زوال عقل، مبتلا به آلزایمر شوید.
پیروی از رژیم غذایی سالم و مصرف خوراکی های سرشار از فیبر شامل انواع میوه ها، سبزیجات ، پروتئین و چربی های سالم را می توان یکی از راه های پیشگیری از دیابت نوع دو معرفی کرد.
افراد در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع دو
برخی از عوامل خطرساز ابتلا به دیابت نوع دو به این شرح است:
فاکتور های خطر ساز قابل کنترل
برخی عادت های بهداشتی و شرایط پزشکی مربوط به شیوه زندگی شما احتمال بروز دیابت نوع دو را افزایش میدهند از جمله:
- اضافه وزن، به خصوص در دور کمر ( افزایش مقاومت بدن به انسولین)
- سبک زندگی – بی تحرکی (فعالیت ماهیچه ها التهاب را کاهش می دهد ولی هنگامی در وضعیت نشسته قرار دارید، به ندرت از ماهیچه های خود استفاده می کنید.)
- سیگار کشیدن ( افزایش مقاومت بدن به انسولین)
- خوردن گوشت قرمز، گوشت فرآوری شده، محصولات لبنی با چربی و شیرینی
- سطح کلسترول ناسالم و تری گلیسیرید
- وعده غذایی سنگین و پر حجم
- استرس بالا
عوامل خطر ساز غیر قابل کنترل
عوامل غیر قابل کنترل شامل عوامل خطر سازی هستند که شما در ایجاد آنها نقشی ندارید، از جمله ی آنها می توانیم به این موارد اشاره کنیم:
- نژاد یا قومیت: اسپانیایی ها، آفریقایی-آمریکایی ها، بومیان آمریکایی و آسیایی بیشتر احتمال دارد که به دیابت نوع دو مبتلا شوند.
- سابقه خانوادگی دیابت: داشتن یک والد یا خواهر و برادر با دیابت موجب افزایش شانس شما می شود.
- سن: سن بیشتر از 45 سال و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش می دهد. مصرف مواد غذایی ناسالم و مضر و کاهش تحرک افزایش می یابد
عوامل ابتلا به دیابت نوع دو در زنان
عوامل خطر برای ابتلای زنان به دیابت نوع 2 به این شرح است:
- ابتلا به دیابت نوع دو در زمان بارداری
- زایمان نوزاد با وزنی بیشتر از 4 کیلوگرم
- سابقه ابتلا به بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک
روش های پیشگیری از دیابت نوع دو
برخی از مهمترین روش های پیشگیری از دیابت نوع دو به این شرح است:
تغذیه ی سالم
پیروی از رژیم غذایی سالم و مصرف خوراکی های سرشار از فیبر شامل انواع میوه ها، سبزیجات ، پروتئین و چربی های سالم را می توان یکی از راه های پیشگیری از دیابت نوع دو معرفی کرد..همچنین اگر مصرف این خوراکی ها با ورزش های روزانه به مدت 30 دقیقه همراه شود، تاثیرات به مراتب موثر تری را برجای می گذارد. جهت پیشگیری از دیابت نوع دو لازم است موارد زیر را رعایت نمایید.
- میزان مصرف میوه ها و سبزیجات تازه را افزایش داده و میزان مصرف گوشت را به شدت کاهش دهید.
- از چربی های سالم و غیر اشباع استفاده نمایید.
- حجم وعده های غذایی خود را کاهش دهید، مثلا به جای اینکه 2 وعده پر حجم ، 5 تا 6 وعده کم حجم داشته باشید.
- غذاهای خود را با گیاهان و ادویه های تازه خوش طعم کنید.
- از مصرف نمک و چربی های اشباع پرهیز کنید.
- سعی کنید جهت پیشگیری از دیابت نوع دو برای صرف وعده هایی غذایی زمان مشخصی را تعیین نمایید.
کاهش وزن
یکی از مهمترین علل ایجاد دیابت نوع دو، چاقی و اضافه وزن است اما توجه داشته باشید برای این منظور لازم نیست وزن خود را به شت کاهش دهید بلکه می توانید با کاهش وزن 4 تا 8 کیلوگرم نیز میزان قند خون را کاهش داده و احساس بهتری را تجربه کنید. برای کاهش وزن موارد زیر را در نظر بگیرید:
- مصرف کالری زیادی و چربی های اشباع شده را کنار بگذارید.
- ورزش را در برنامه های روزانه خود بگنجانید
- به جای استفاده از ماشین، پیاده به محل خرید بروید. همچنین از پله به جای آسانسور استفاده کنید.
- به وعده صبحانه اهمیت داده و از وعده غذایی های سالم استفاده کنید.
- از آب میوه های سالم و طبیعی بجای آب میوه های آماده و نوشابه ها استفاده کنید.
تحرک بدنی
ورزش و تحرک بدنی موجب می شود مقاومت به انسولین کاهش یابد و از این طریق سلول ها به طور موثرتری قند خون را به انرژی تبدیل کنند.حتی اگر تا به حال هیچ نوع ورزشی انجام نداده اید، از همین امروز یک پیاده روی ساده به برنامه های روزانه خود بیافزاید.
ترک سیگار
استعمال سیگار مقاومت بدن به انسولین را افزایش داده و مانع از تبدیل قند خون به انرژی می شود، این عادت غلط فرآیند سوخت و ساز گلوکز بدن را تخریب کرده و احتمال ابتلا به دیابت نوع دو را به شدت افزایش میدهد. تحقیقات پزشکی نشان داده ارتباط مستقیمی بین کشیدن سیگار و بروز عارضه هایی مثل نارسایی های کلیوی، سرطان ریه، بیماری های چشم، ضعف و تخریب سیستم عصبی و همچنین کارکرد بد سیستم گردش خون وجود دارد.
کاهش سطح استرس
سطح استرس با سطح بالای گلوکز در ارتباط است که می تواند موجب شود فرد به دیابت نوع دو مبتلا گردد،به علاوه استرس زیاد میتواند شانس ابتلا به افزایش وزن را نیز به شدت تحت تاثیر قرار دهد. جهت کاهش استرس و پیشگیری از دیابت نوع دو لازم است موارد زیر را مد نظر داشته باشید :
- اگر برایتان امکان پذیر است، عامل استرس را پیدا نموده و آن را حل نمایید.
- «نه » گفتن را یاد بگیرید و در صورت لزوم نه بگویید زیرا خیلی از کارهایی که از حد توان شما خارج است باعث بروز استرس می شود .
- احساسات خود را بیان کنید و برخی موارد برای حل مشکلات خود از دیگران کمک گرفته و با آنها در میان بگذارید.
- وقت خود را مدیریت کنید تا دچار استرس نشوید.
استراحت کافی
بزرگسالان به حداقل 6 الی 8 ساعت خواب مفید نیاز دارند. این امر برای اعصاب و تمام سیستم های دیگر بدن ضروری و در پیشگیری از دیابت نوع دو موثر است. خوابیدن و استراحت به اندازه کافی برای حفظ قند خون و فشار خون در حالت تعادل اجتناب ناپذیر است که هر دوی آنها مربوط به دیابت است.
- اگر به راحتی به خواب عمیق نمی روید، زمان تماشای تلویزیون قبل از خواب را کاهش دهید و از مصرف کافئین بعد از ساعت 4 بعد از ظهر اجتناب نمایید.
- در صورت لزوم می توانید با پزشک خود مشورت نمایید.