بیماری قلبی در زنان؛ علائم هشداردهنده و پیشگیری از حمله قلبی
تفاوت های جنسیتی بیماری قلبی ناشی از چیست؟
عوامل خطرساز
مطالعات نشان می دهد دلایل و زمینه های بروز بیماری قلبی در زنان ارتباط معناداری با سبک زندگی و تغذیه ی آنها دارد. در این میان برخی عوامل و زمینه های پزشکی و بیماری ها هم دخیل هستند که با تست ها و غربالگری های سالیانه به سادگی می توان آنها را تشخیص داد.
- چاقی و اضافه وزن
- مصرف دخانیات
- تغذیه
- مصرف نوشیدنی های الکلی
- عدم تحرک کافی
- استرس
- افسردگی
- دیابت
- مصرف داروهای ضدبارداری خوراکی
- پره اکلامپسی
- دیابت بارداری
- یائسگی
- وراثت
- کلسترول بالا
استروژنی که در تخمدان ها تولید می شود تا حد زیادی می تواند از بروز بسیاری از بیماری های قلبی جلوگیری کند ولی با شروع دوران یائسگی و یا مشکلات و بیماری های مربوط به تخمدان ها ریسک ابتلا به این بیماری به طور ناگهانی افزایش می یابد.
علائم بیماری قلبی در زنان
بیماری قلبی علائمی مبهم و ناشناخته به همراه دارد و تشخیص آن در بسیاری از موارد به خصوص در زنان کمی سخت و پیچیده است. بیشتر زنان علائم و نشانه های بیماری قلبی خودشان را با بیماری های گوارشی و دردهای عضلانی اشتباه می گیرند و همین گمراهی منجر به گسترش بیماری آنها می شود.علائم و نشانه های بالینی زیر ارتباط معناداری با بیماری های قلبی در زنان می توانند داشته باشند:
- درد و سنگینی قفسه ی سینه
- تنگی نفس
- دردهای مبهم عضلانی در سایر نقاط بدن مانند گردن و شکم
- تعریق
- خستگی
- سوءهاضمه
- احساس کرختی دست و پا
- تپش قلب
- فشار خون بالا
- احساس تهوع
علائم و نشانه های حمله قلبی در زنان
حمله قلبی مرگ دائمی و غیرقابل برگشت سلول های عضله ی قلب است که می تواند در روند خونرسانی بدن اختلالاتی به وجود بیاورد. شاید اولین تصور شما از وقوع چنین رخدادی احساس درد در قفسه ی سینه باشد ولی علائم و نشانه های دیگری هم وجود دارند که حاکی از وقوع حمله ی قلبی است. از علائم بیماری حمله قلبی در زنان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس خستگی
- احساس هراس و استرس
- درد مبهم در شکم، سر و گردن
- تنگی نفس
- حالت تهوع
- درد ناخوشایند در بدن
- سوزش و سوءهاضمه
- اختلال خواب
- احساس سوزش در شانه و چانه
- دید مبهم
آمار بیماری قلبی در زنان
مطالعات نشان می دهد که تفاوت های جنسیتی معناداری در آمار های مربوط به بیماری های قلبی و مرگ و میر ناشی از آن میان زنان و مردان وجود دارد. آمار های سالانه ای که پس از سال 1984 میلادی آغاز شد نشان می دهد که از هر 3 مورد مرگ و میر در زنان 1 مورد آن با بیماری های قلبی و عروقی مرتبط است و تنها 54 درصد از زنان می توانند علائم بیماری قلبی خود را بشناسند. در حال حاضر آمار بیماری های قلبی در زنان جوان 35 تا 54 ساله روند صعودی را نشان می دهد که می تواند ناشی از چاقی و سبک زندگی باشد.
تشخیص
با پیشرفت علم و فناوری در دنیای مدرن امروزی طبیعی است که تشخیص بیماری های قلبی هم به مراتب آسانتر از گذشته شده است. بیماری های قلبی هم قابل پیشگیری هستند و هم قابل درمان به شرطی که تشخیص به موقع و صحیح آنها در مراحل ابتدایی آن صورت بگیرد. با تشخیص بیماری قلبی در زنان می توان بسیاری از خطرات مرگ و میر آنان را کاهش داد. امروزه برای تشخیص بیماری های قلبی روش های دقیقی وجود دارد که به وسیله ی آن می توان سلامتی قلب و عروق را به طور کامل ارزیابی کرد و گزارش دقیق از آن ارائه داد.
- الکتروکاردیوگرام یا نوار قلبی ECG
- تست استرس روی تردمیل
- اکوکاردیوگرافی
- سونوگرافی داخلی عروق
- تست اندوتلیال
ارتباط سبک زندگی
از آنجایی که بیشتر فاکتورهای خطرساز بیماری قلبی با سبک زندگی افراد در ارتباط است پس با انتخاب یک سبک زندگی اصولی و صحیح تا حد زیادی می توان از بروز آن جلوگیری کرد.
- مصرف چربی های سالم
- ورزش روزانه
- مصرف میوه ها و سبزیجات
- تناسب وزن
- عدم مصرف دخانیات
- پرهیز از مصرف نوشیدنی های الکلیا
- انجام تست های سالیانه
- تغذیه ی سالم
- کاهش کلسترول