درمان سرفه کودکان【خلط دار و خشک】+ 9 درمان خانگی سرفه کودک
سرفه کودکان
سرفه کودکان یکی از بیماری های رایج تنفسی است که با خروج شدید هوا از ریه ها همراه می باشد. این عارضه معمولا کودکان زیر پنج سال را بیشتر از دیگر گروه های سنی درگیر می نماید. سرفه می تواند به سبب علت های گوناگونی رخ دهد که مهمترین آن، عفونت ناشی از بیماری هایی مثل سرماخوردگی و آنفولانزا می باشد.
انواع سرفه کودکان بدین شرح است:
1- سرفه پارس کردن
این سرفه به سبب ورود ویروس ها به داخل ریه و نای روی میدهد و موجب می شود کودک نتواند به راحتی نفس بکشد. این نوع از سرفه بیشتر شب هنگام روی داده و بیشتر کودکان زیر سه سال را درگیر می نماید همچنین این سرفه موجب خروج صدای سوت از حنجره می گردد و صدایی شبیه پارس کردن دارد. استفاده از دستگاه بخور یا حمام آبگرم بهترین درمان این نوع سرفه کودکان است.
2- سرفه خلط دار کودکان
سرفه خلط دار کودکان ناشی از سرماخوردگی و ابتلا به ویروس روی میدهد. بهترین درمان سرفه های خلط دار کودک استفاده از آنتی بیوتیک است.
3- سرفه خشک کودکان
علت اصلی سرفه خشک کودکان آسم است که موجب می شود راه های تنفسی متورم و باریک شود. این سرفه ها با ورزش، سردی هوا و فعالیت شدت می یابد. جهت تشخیص این بیماری و درمان آن لازم است به پزشک مراجعه نمایید.
4- سرفه های خسته کننده
این نوع سرفه مکرراً روی میدهد و موجب آزار کودک می شود. عامل این نوع عارضه آنفولانزا می باشد که نوعی ویروس است و به دستگاه تنفسی حمله می کند. مصرف مایعات، استامینوفن ( کودکان بالای 6 ماه ) می تواند موجب درمان این بیماری گردد.
5- سرفه های سوت دار
این نوع از سرفه همراه با صدای سوت است از همین روی به این نام شناخته می شود و عامل اصلی آن ابتلا به سرماخوردگی می باشد. این عارضه موجب برونشیت ( باریک شدن راه های تنفسی ) می گردد که در این حالت کودک باید مقدار زیادی از مایعات بنوشد.
سرفه کودکان یکی از مهمترین عوارض جانبی سایر بیماری ها به خصوص در فصل سرما است که می تواند مشکلات زیادی را فراهم آورد و در صورت تداوم، دردناک گردد. سرفه کودکان به طور کلی به دو نوع سرفه های خشک و همراه با خلط تقسیم می شود
علت سرفه
کودکان به سبب حساسیت بیشتر ریه ها بیشتر از دیگر گروه های سنی در معرض ابتلا به سرفه می باشند که این امر می تواند از عوامل گوناگونی ناشی شود که از جمله آنها می توانیم به این موارد اشاره کنیم:
- سرماخوردگی و عفونت
- رفلاکس معده
- آسم
- آلرژی و حساسیت
- سیاه سرفه
- قرار گرفتن در معرض هوای تحریک کننده مثل دود سیگار و آلودگی هوا
- قرار گرفتن شی در گلو
درمان سرفه کودکان در خانه با داروهای گیاهی
تاثیر روغن اکالیپتوس در درمان سرفه شدید کودکان
روغن درخت اکالیپتوس دارای خواص ضد باکتریایی است و به درمان سرفه شدید کودکان کمک خواهد نمود.آنچه نیاز دارد:
- 1 تا 2 قطره روغن اکالیپتوس
- 1 قاشق روغن نارگیل یا زیتون
دستورالعمل :
مخلوطی از روغن اکالیپتوس و روغن نارگیل یا زیتون تهیه نموده و به پشت و سینه کودک خود بزنید. این عمل را دوبار در روز تکرار کنید.
پیاز
پیاز از منابع غنی از ویتامین C به شمار می رود و دارای خواص ضد باکتریایی است و در درمان سرفه شدید کودک تاثیر گذار خواهد بود.
آنچه نیاز دارید:
- یک عدد پیاز متوسط
- یک چهار فنجان عسل
دستورالعمل :
پیاز را به قطعات کوچک تقسیم نموده و عسل را به آن بیافزاید اجازه دهید مخلوط به مدت یک شب استراحت نماید. می توان از این مخلوط به اندازه چند قاشق و هر بار به اندازه یک قاشق چای خوری برای کودک خود استفاده نمایید.
زردچوبه
زردچوبه حاوی ماده ای به نام کورکومین است که دارای خواص ضد میکروبی بوده و موجب تسریع درمان سرفه شدید کودکان می گردد.آنچه نیاز دارید:
- یک قاشق چایخوری زردچوبه
- یک لیوان شیر
دستورالعمل :
مخلوطی از زردچوبه و شیر گرم تهیه نموده و به کودک خود بدهید. می توانید از این نوشیدنی دوبار در طی روز برای کودک خود استفاده نمایید.
زنجبیل
خواص دفع کننده و ضد باکتری زنجبیل قادر است به درمان سرفه شدید کودکان کمک نماید.آنچه نیاز دارید :
- چند قطعه زنجبیل
- عسل ( اختیاری )
دستورالعمل :
قطعه هایی از زنجبیل را تهیه نموده و همراه با مقداری آب بجوشانید تا عصاره ای از آن به دست آورید، مخلوط را از روی حرارت برداشته و کمی عسل به آن بیافزاید. لازم است این روش درمانی را دو بار در روز تکرار نمایید.
چای سبز
خواص ضد ویروسی و آنتی اکسیدانی چای سبز در درمان انواع عفونت ها از جمله سرماخوردگی و آنفولانزا مفید است و خواص ضد باکتری این چای به درمان سرفه کمک می نماید.
آنچه نیاز دارید:
- یک قاشق چایخوری برگ خشک چای سبز
- یک لیوان آب گرم
- عسل
دستورالعمل :
برگ های چای سبز را به آب جوش اضافه نموده و چند دقیقه صبر نمایید، بعد از ولرم شدن آن را بنوشید، می توانید برای اینکه چای طعم بهتری داشته باشد و کودک شما به راحتی آن را بنوشد، مقداری عسل به آن بیافزاید.
پونه کوهی
پونه به عنوان ماده دفع کننده چربی شناخته می شود که دارای خواص ضد باکتری است موجب درمان سرفه شدید کودکان می گردد.آنچه نیاز دارید :
- چهار تا پنج قطره روغن پونه کوهی
- یک قاشق روغن نارگیل
دستورالعمل :
مخلوطی از روغن پونه کوهی و روغن نارگیل تهیه نموده و روی قفسه سینه و پشت کودک بزنید همچنین می توان چند قطره از این روغن را به آب جوش اضافه نموده و از بخور آن استفاده نمایید.
از جمله دلایل مهم سرفه کودکان می توانیم به عفونت، آلودگی هوا، حساسیت، سینوزیت، جسم خارجی و …اشاره کنیم.
لیمو
لیمو از منابع غنی ویتامین C به شمار می رود که دارای خواص ضد باکتری و ضد ویروسی می باشد و در درمان سرفه های شدید کودکان تاثیر گذاری فوق العاده ای دارد.آنچه نیاز دارید :
- نصف لیمو
- یک لیوان آب
- یک قاشق عسل ( اختیاری )
دستور العمل :
لیمو، آب و عسل را مخلوط نموده و برای درمان سرفه شدید کودکان 2 تا 3 بار از آن استفاده نمایید .
شیرین بیان
شیرین بیان حاوی اسید گلیسیریزیک است که سیستم ایمنی بدن کودک را تقویت نموده و در درمان سرفه موثر است.آنچه نیاز دارید:
- یک قاشق چای خوری ریشه شیرین بیان
- یک فنجان آب
- عسل
دستور العمل :
ریشه شیرین بیان را در مقداری آب گرم اضافه نمایید و اجازه دهید دم بکشد سپس مقداری عسل افزوده به آن افزوده و برای کودک استفاده نمایید. بیمار باید چای را باید 2 تا 3 بار در طول روز بنوشد.( همچنین مصرف این چای برای زنان باردار و افراد با فشار خون بالا مناسب نیست.)
بابونه داروی موثر برای سرفه شدید کودکان
بابونه خاصیت ضد التهابی و ضد افسردگی دارد و به از بین بردن تب و سرفه کمک می نماید.آنچه نیاز دارید :
- یک تا دو قاشق چای خوری برگ خشک شده بابونه
- یک فنجان آب
- عسل
دستورالعمل:
خشک شده بابونه را به آب گرم اضافه نموده و میل کنید می توانید جهت طعم بهتر مقداری عسل به این نوشیدنی اضافه نمایید. این چای را باید دو تا سه بار در طی روز مصرف کنید.
درمان خانگی سرفه کودکان
سرفه کودکان را میتوان تنها با رعایت چند نکته ساده در منزل درمان نمایید.
- بخور: این روش بهترین راهکار درمان سرفه کودکان به خصوص سرفه های خشک است که می توان برای آن از دستگاه از بخور یا حمام آب گرم استفاده نمود.
- تهیه سوپ مرغ: مصرف غذا های نرم، آبکی و گرم می تواند موجب نرم شدن مجاری تنفسی شده و به درمان سرفه کمک می نماید همچنین بهتر است به غذا ادویه جات با طبع گرم مثل فلفل، پودر سیر و ادویه کاری اضافه نمایید.
- هوای خنک و غیر سرد: این هوا خلط سینه را پاک کرده و موجب بهبود تنفس می گردد که بی شک در درمان سرفه کودکان موثر خواهد بود برای این منظور می توان از بخور سرد در هوای منزل استفاده نمود.
- استراحت: خوابیدن بهترین بخش درمان سرفه کودکان به شمار می رود ولی توجه کنید که هنگام خواب سر کودک حتما بالاتر از بدن او قرار بگیرد.
- مصرف عسل: عسل یکی از راهکار های موثر درمان سرفه به شمار می رود برای این منظور مقداری عسل را درون چای ریخته و چند قطره آبلیمو به آن بیافزاید.
- مصرف شلغم: شلغم ماده غذایی میکروب کش و ضد باکتری به شمار می رود که در درمان سرفه کودکان و سرماخوردگی بسیار موثر است.
داروهای موثر در درمان سرفه کودکان
از مهمترین راه های درمان سرفه کودکان با دارو می توانیم به این موارد اشاره کنیم:
- آنتی هیستامین ها
- دکسترومتورفان
- استفاده از دارو های خلط آور مثل تیمکس و تیمیان
- پلاسبو
- شربت سرفه کودکان مثل اکسپکتورانت – شربت دیفن هیدرامین
آنتی بیوتیک برای درمان سرفه کودکان
از آنجایی که علت بیشتر سرفه های حاد ویروس می باشد نه باکتری بنابراین برای درمان به آنتی بیوتیک نیازی نیست. چرا که آنتی بیوتیک در برابر ویروس ها تاثیری ندارد و مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک هنگامی که بدن به آن نیازی ندارد موجب مقاومت بدن در برابر آن می شود.
باید بدانید که سرفه کودکان تا زمانی که به دلیل عفونت باکتریایی نباشد نیازی به آنتی بیوتیک نیست. آنتی بیوتیک برای درمان سرفه که ناشی از عفونت ذات الریه باشد تجویز می باشد و در این حالت کارساز است.
هشدار : هرگز به کودک مخصوصا کودکان زیر دو سال بدون مشورت با پزشک دارو های ضد سرفه ندهید زیرا می تواند به شدت خطرناک باشد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم ؟
سرفه در اغلب موارد بدون درمان پزشک و تنها با راهکار های خانگی قابل درمان است اما لازم است در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر سریعا به پزشک مراجعه نمایید.
- سرفه های شدید و ناگهانی
- تداوم مشکلات تنفسی
- همراهی سرفه با ضعف یا درد
- افزایش میزان و شدت سرفه ها
- ادامه یافتن سرفه بیش از سه هفته پس از درمان سرماخوردگی یا آنفولانزا
سلام پسر من 4 سالشه و سرماخورده بود دکتر برای سرفه هاش که خلط دار بود انتی بیوتیک تجویز کرده ینی نزارم استفاده کنه پس ؟
سلام دوست عزیز
انتی بیوتیک معمولاً برای سرفه های همراه با عفونت ویروسی تجویز می شود.
سلام وقت بخیر من دختر هفت ساله ای دارم که 4 ماه قبل سرما خورده بود و بعد اینکه خوب شد همچنان سرفه میکرد و سرفه اش ادامه داشت دکتر هم بردیم و فقط اسپری داد که یه مدت خوب شد باز دوباره توی خواب سرفه میکنه میشه راهنمایی کنین درمان سرفه کودکان در خواب چی هست و باید چیکار کنم ممنون
سلام دوست عزیز
برای درمان سرفه کودکان در خواب شب ها قبل از خواب 2 قاشق چایخوری عسل به او بدهید
سلام داداش من سرماخوردگی داشت و الان از بیرون اومده و همش سرفه همراه با خلط داره و تا بریم دکتر خیلی طول میکشه اصلا سرفه اش بند نمیاد میشه درمان فوری برای سرفه خلط دار کودکان بگین ممنون
سلام دوست عزیز
برای درمان فوری سرفه خلط دار کودکان اکسپکتورانت، عسل و زردچوبه نتیجه بخش می باشد.
سلام پسر من 6 ساله هست و خیلی بازیکوشه ولی شب ها توی خواب سرفه خیلی شدیدی داره و همه بیدار میشن تا ببریم درمانگاه هم مدام سرفه میکنه و دکتر هم اسپری میده که باز خوب نمیشه لطفا برای درمان سریع سرفه کودکان در خواب راهنمایی کنید ممنون. ضمنا خیلی هم خس خس داره توی خواب
سلام دوست عزیز
برای درمان سریع سرفه کودکان در خواب می توانید از قطره های نمکی بینی استفاده کنید که در داروخانه ها موجود است و یا قبل از خواب به او یک قاشق غذاخوری عسل بدهید. بهتر است بالای سر کودک دستگاه بخور هوا قرار دهید.
سلام دخترم به مدت یک هفتس که مدام توی خواب سرفه میکنه و سرفه هاش هم خلط داره دیفن هیدرامین و سیتریزین کودکان بهش دادم اما بهتر نشده میخاستم بدونم سرفه های خلط دار کودک چند روز طول میکشه و چیکار کنم زودتر بهتر شه ممنون
سلام دوست عزیز
بهترین درمان سرفه های خلط دار کودک استفاده از آنتی بیوتیک با تجویز پزشک است. اگر زیر 4 سال است دیفن هیدرامین به او ندهید.
نوه من خیلی سرفه می کنه هفده ماهشه دکتر قرص وامپول کرتون تجویز کرده ضمنن روی بدنشم پر کهیر دانه های قرمز شده نگران امپول هستیم براش بزنیم
سلام دوست عزیز
کورتون یک ضد التهاب قوی می باشد که برای کودکان باید با توجه به وزن آن ها توسط پزشک تجویز شود. مصرف طولانی مدت آن با عوارض و خطر همراه است و باید تحت نظر پزشک مصرف شود.
سلام من دخترم 4ماھشه سرفه ھمراہ خلط دارہ ابریزش بینے وازچشماش ھم اب میاد دکتر بردمش ولے فایدہ اے نداشتع یع راھنماہے کنے ممنون میشم
سلام دوست عزیز
سرفه ھمراہ خلط در کودکان معمولاً به دلیل سرماخوردگی و ابتلا به ویروس می باشد و می توانید با تجویز پزشک از انتی بیوتیک ها استفاده نمایید.