خواص قرص ویتامین دی و مهمترین نکاتی که قبل از مصرف آن باید بدانید
قرص ویتامین دی
قرص ویتامین دی یک داروی محلول در چربی است که در بافت های چرب بدن ذخیره می شود. کمبود ویتامین دی در کشور ما بسیار شایع است و از آنجایی که کمبود این ویتامین عوارض بسیاری را برای بدن به همراه دارد.لازم است مکمل های این دارو و قرص ویتامین دی مصرف شود. این ویتامین را می توان به شکل قرص، قطره، شربت یا داروی تزریقی در داروخانه ها یافت. فرم قرص، قطره و شربت این دارو دارای دوز های 400، 1000، 2000، 5000 و 50000 است و فرم تزریقی این دارو در دوز های 300000 واحد و 600000 واحد یافت می شود.
انواع قرص ویتامین دی
- دی 3 یا کوله کلاسفرول
- دی 2 یا ارگوکلسیفرول
دی 3 فرم فعال تر این دارو می باشد که نسبت به دی 2 ارجحیت دارد.
خواص قرص ویتامین دی
مهمترین خواص قرص ویتامین دی به این شرح است :
- تقویت سیستم ایمنی بدن : مصرف این قرص می تواند سیستم ایمنی را تا حد زیادی بهبود ببخشد، و بدن را در برابر بیماری های خودایمن مانند ام اس محافظت نماید.
- بهبود عملکرد عضله ها و ماهیچه ها : مصرف این دارو عملکرد عضلات بدن را بهبود می بخشد زیرا که عضلات برای عملکرد صحیح نیازمند این ویتامین هستند.
- درمان سردرد و سرگیجه : مصرف قرص ویتامین D سردرد و سرگیجه های ناشی از فشار خون در اثر کمبود این ویتامین را بهبود می بخشد.
- رشد مغز : قرص ویتامین سلامت مغز را بهبود بخشیده و عملکرد هایی مانند تصمیم گیری، رشد مغز در کودکان، سلامت روح و روان و … را بهبود می بخشد.
- پیشگیری از اسکلروز و افسردگی :مصرف این دارو در پیشگیری و درمان بیماری های روحی مانند افسردگی موثر است.
- استحکام استخوان ها و دندان ها : قرص ویتامین دی تا حد زیادی استحکام دندان و قدرت استخوان را بهبود بخشیده و از شکستگی و تحلیل استخوان در سالمندان پیشگیری خواهد نمود.
- کاهش وزن : مصرف قرص ویتامین دی می تواند در کاهش وزن موثر باشد.
- افزایش قدرت بدنی : مصرف قرص ویتامین D می تواند قدرت بدن را برای انجام فعالیت ها بهبود ببخشد.
- پیشگیری از سرطان : مطالعات نشان داده مصرف این قرص می تواند تا 60% احتمال ابتلا به سرطان را کاهش دهد.
- مرگ و میر : این قرص می تواند در افزایش طول عمر موثر باشد.
- دیابت نوع 1 : استفاده از قرص ویتامین دی می تواند تا 78% خطر ابتلا به دیابت نوع 1 را کاهش دهد.
قرص ویتامین D مانند هر داروی دیگری در صورت مصرف بیش از اندازه عوارضی را ایجاد می کند. مصرف این دارو و دوز آن باید مطابق نظر پزشک صورت گیرد. مصرف بیشتر از 40000 واحد در روز موجب مسمومیت دارویی می گردد و عوارض جانبی این دارو نمایان می شود.
تاثیرات ویتامین دی بر زنان
ویتامین دی بر سطح استروژن و پروژسترون تاثیر می گذارد و این موارد بر باروری، بارداری، منظم بودن قاعدگی و یائسگی تاثیرگذار هستند. آزمایشات حیوانی نشان می دهد که کمبود ویتامین دی احتمال بارداری را کاهش می دهد و همچنین ممکن است رشد نوزاد را مختل کند. همچنین تحقیقات نشان داده بین ویتامین دی و هورمون های تولید مثل رابطه وجود دارد. یکی از تحقیقات اخیر پیشنهاد می دهد که خانوم هایی که سندرم تخمدان پلی کیستیک دارند روزانه از قرص های ویتامین دی و کلسیم استفاده کنند تا احتمال بارداری را افزایش دهند و همینطور اثرات سندرم تخمدان پلی کیستیک را کاهش دهند.
دستور مصرف قرص ویتامین دی
میزان مصرف قرص ویتامین دی در افراد مختلف متفاوت است، این مقدار با توجه به سن، جنسیت، نوع داروی مصرفی تعیین می شود. زیرا ویتامین دی به شکل تزریقی و داروهایی موجود است. شرایط و میزان مصرف قرص ویتامین دی در افراد مختلف به این شرح است:
- کودکان و بزرگسالان زیر 70 سال : 600 واحد در روز
- سالمندان بالای 70 سال : 800 واحد در روز
- نوزادان : 400 واحد در روز
معمولاً دوز های بین 400 تا 5000 این دارو به شکل مصرف روزانه و دوز های 50000 واحد به صورت ماهانه و یا هفتگی استفاده می شود.
برای نحوه مصرف این دارو نکات زیر را به یاد داشته باشید :
- از مصرف خودسرانه قرص ویتامین دی اجتناب نمایید.
- این ویتامین را می توان همراه با غذا و یا با معده خالی مصرف کنید.
- در صورتی که یک دوز را فراموش کردید دوز مصرفی دارو را دو برابر نکنید.
- این قرص نباید جویده شود، بلکه باید آن را بلعید.
- پس از مصرف مقدار زیادی آب بنوشید.
- این دارو باید در دمای اتاق و به دور از رطوبت، حرارت و … نگهداری شود.
اگر دچار هر یک بیماری های زیر هستید قبل از مصرف پزشک خود را در جریان بگذارید.
- فشار بالا و پایین
- بیماری های کلیه
- اختلالات تیروئید
- مشکلات قلبی
- دیابت
- اختلال سیستم ایمنی
- اختلالات شش ها
- سردرد مکرر
- بیماری های معده
- حساسیتهای پوستی
- اختلالات عضلانی
بهترین زمان مصرف قرص ویتامین دی
عوارض قرص ویتامین دی
قرص ویتامین دی مانند هر داروی دیگری در صورت مصرف بیش از اندازه عوارضی را ایجاد می کند. مصرف این دارو و دوز آن باید مطابق نظر پزشک صورت گیرد. مصرف بیشتر از 40000 واحد در روز موجب مسمومیت دارویی می گردد و عوارض جانبی این دارو نمایان می شود. برخی از مهمترین عوارض مصرف بیش از حد قرص ویتامین D به این شرح است:
عوارض اولیه مسمومیت با ویتامین دی
- یبوست
- تهوع و استفراغ ( معمولا در کودکان و نوجوانان شایع تر هستند ) یا اسهال
- سر درد
- کاهش اشتها
- احساس طعم فلزی
- تشنگی
- خشکی دهان
- خستگی مداوم
عوارض ثانویه مسمومیت با ویتامین دی
- درد استخوان ها
- کدر شدن ادرار
- فشار خون بالا
- حساسیت به نور یا تحریک چشمها
- ضربان نامنظم قلب
- خارش پوست
- تغییرات خلق یا روان
- درد عضلانی تهوع یا استفراغ
- درد شدید معده
- حملات تشنجی
- تکرر ادرار بخصوص در شب یا افزایش حجم ادرار
- کاهش غیر عادی وزن
در صورت بروز علائم حساسیت به این دارو مانند بروز کهیر،تورم، تب، خس خس سینه و تنگی نفس، تغییر در صدا، ورم لب، پلک ها پزشک خود را در جریان بگذارید.
قرص ویتامین دی برای کودکان
مصرف قرص ویتامین دی در کودکان برای پیشگیری از راشیتیسم (نرمی استخوان) و رشد کامل مغز کودک به کار میرود. میزان مصرف قطره این ویتامین از روز پانزدهم تا یک سالگی 25 قطره روزانه معادل 400 واحد ویتامین دی و بعد از یکسالگی با توجه به کمبود این ویتامین در بدن تعیین می گردد. ولی به یاد داشته باشید نباید مصرف ویتامین دی را بعد از 2 سالگی متوقف نمایید زیرا که کمبود این ویتامین در کشور ما بسیار شایع است.
قرص ویتامین دی در بارداری
بارداری یکی از حساس ترین دوران زندگی یک زن به شمار می رود که در طی آن سطح ویتامین ها و مواد معدنی موجود در بدن مادر به شدت افت می کند. یکی از دارو های مورد نیاز برای مادران باردار قرص ویتامین دی می باشد. مصرف این دارو در بارداری می تواند خطر ابتلا به دیابت بارداری و زایمان زودرس را تا حد زیادی کاهش دهد. مصرف روزانه 4000 واحد در دوران بارداری توصیه می شود ولی قبل از مصرف با پزشک خود مشورت نمایید.